Segons la plataforma Tanquem els CIE, els problemes tècnics en les càmeres de videovigilància “posen en dubte l’eficàcia a l’hora d’investigar denúncies de vexacions, agressions i maltractaments que es puguin produir a l’interior” i han denunciat irregularitats en l’obtenció d’imatges de prova en procediments penals oberts.

Més transparència

Els advocats han presentat escrits als jutjats d’instrucció 1 i 30 de Barcelona per demanar que s’instal·lin més càmeres al complex, amb l’objectiu de cobrir els angles morts que hi ha actualment. Tanquem els CIE també ha reclamat que es millori la qualitat dels aparells i que s’augmenti la capacitat dels discos durs en què s’emmagatzemen les imatges. A més, han sol·licitat que la Policia Nacional guardi les imatges enregistrades per defecte, sense requeriment dels jutjats, si es produeixen incidents als jutjats. Unes demandes que volen millorar la transparència del centre i garantir els drets de les persones internes.

Pel que fa a la custòdia, les entitats han sol·licitat que els trasllats dels interns a la seu judicial per denunciar vexacions dins del centre no els faci la Policia Nacional -encarregada de la vigilància a l’interior CIE- sinó els Mossos d’Esquadra, per evitar que durant el transport es produeixinn abusos o intimidacions.