Una quinzena de federacions d’entitats veïnals, que inclouen grans ciutats de l’estat com Barcelona, Madrid, Sevilla, Valladolid, Saragossa, Palma de Mallorca o Gijón, han presentat aquest dilluns al matí el que han batejat com a Declaració de Barcelona, un document en què reclamen que s’aturi l’expulsió de veïns dels barris i combatre l’especulació immobiliària. Demanen que s’apliqui ja la regulació dels lloguers, que s’inclogui també els lloguers de temporada, que s’acabin els beneficis fiscals per a societats d’inversió i que s’inverteixi el 2 % del PIB en habitatge, entre altres.

“S’ha de mobilitzar tota la societat, ha afectat la cohesió dels barris”

Apunten que des del 2016 hi ha hagut 700.000 desnonaments a tot l’estat. “Hem arribat a un punt que l’afectat és el conjunt de la societat i a la cohesió dels barris. No es tracta d’assistir a la porta dels desnonaments, sinó de mobilitzar el conjunt de la societat”, assegura el responsable d’Habitatge de la FAVB, Jaume Artigas. Per això, engeguen una campanya que es vol fer extensible a les 3.000 associacions veïnals de tot l’estat i sumar-hi els sindicats.

Regulació dels lloguer temporals

Les entitats reclamen reformes legals “profundes” i que s’inverteixi en habitatge públic i assequible per tal de garantir el dret a l’habitatge com a dret fonamental. Posen l’accent en l’aplicació immediata de la Llei del dret a l’habitatge, allà on ja s’han declarat les zones tensionades, com és el cas de Catalunya, i on està pendent de fer-se, que s’agilitzi el tràmit. Però sobretot que es regulin també els lloguers de temporada, exclosos de la llei. “No hi ha una política clara per afavorir l’allargada dels contractes de lloguer, que ara estan entre 5 i 7 anys, i això no permet a una família tenir un projecte de vida”, lamenta Artigas.

Invertir en habitatge públic el 2 % del PIB

El document també reclama que les inversions en habitatge públic o protegit s’elevin fins al 2 % del PIB, ja que l’estat ara en destina el 0,5 % (Espanya és a la cua dels països de l’OCDE pel que fa habitatge assequible). A més, reclamen posar fi als beneficis fiscals per a les societats d’inversió SOCIMIS i SICAVS i al sistema de Golden Visa, que dona permís de residència a estrangers que facin una inversió immobiliària de més de 500.000 euros. Proposen una nova llei de residència que obligui el propietari a residir-hi 4 anys, com a mínim. D’altra banda, proposen actualitzar les plusvàlues i fer l’IBI progressiu.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a