Els barri de la Guineueta té encara pendent de remodelar una part dels interiors d’illa. Fa 15 anys l’Ajuntament va iniciar la primera fase per renovar i fer alhora més accessibles aquests espais que es trobaven plens d’escales. L’AV de la Guineueta demana ara un pla específic perquè s’acabi la quarta i darrera fase, totalment oblidada des de fa anys, que agrupa els interiors del carrer de la Gasela, la rambla del Caçador i la via Favència.

La llista de demandes és llarga: manca d’ascensors, problemes amb la xarxa elèctrica i l’enllumenat, jardins a tocar dels edificis que generen humitats, etc. Per això els veïns han reclamat entrar dins el Pla de barris, però el consistori ja els ha avançat que això no serà possible. Tot i això, no es descarta un pla específic per solucionar els problemes dels interiors d’illa.

Una quarta fase pendent de remodelar

Fa uns mesos l’Associació de Veïns de la Guineueta ja va denunciar el mal estat de les canonades d’aigua en alguns edificis. A això s’hi ha de sumar els ascensors pendents d’instal·lar en algunes finques i les avaries constants a la xarxa elèctrica. “La llum marxa i torna, la companyia va treure fa temps els cables i els va penjar perquè van dir que hi havia moltes rates, i ara el barri està ple de cables. La llum marxa i torna cada dos o tres dies”, denuncia Josep Maria García, de l’AV de la Guineueta.

L’entitat defensa que el pla també pot impulsar la reurbanització dels darrers espais entre blocs pendents de renovar. Un projecte que s’està treballant amb el districte i que, entre altres coses, ha d’eliminar les barreres arquitectòniques i enretirar les zones verdes per evitar humitats als edificis. “Hi ha un abandonament total. Demanem la reurbanització, els ascensors i un centre de dia, perquè és l’únic barri del districte que no en te”, afegeix Joaquim Ferri, de l’AV de la Guineueta.

El districte de Nou Barris ha descartat de moment un pla de barris per a la Guineueta, però els ha obert la porta a fer un pla específic per a la zona. Una proposta que encara no s’ha concretat i en què els veïns insistiran per fer-la realitat.

Edificis amb patologies estructurals pendents de revisió

A banda d’aquesta llista de problemes hi ha una altra que preocupa el veïnat. Alguns dels edificis tenen patologies estructurals i denuncien que la Generalitat fa 15 anys que no hi fa controls. “La Generalitat en 2008 va realitzar prospeccions en alguns blocs i també van ficar puntals. Van dir que cada cinc anys farien prospeccions, però un cop ens va vendre els pisos ja ho ha fet res”, comenta Jordi Casanovas, de l’AV de la Guineueta.

El govern català respon que, tot i que els pisos van ser construïts per l’antiga Obra Sindical del Hogar, es van vendre als veïns el 2009 i, per tant, des de llavors, les inspeccions les han de fer les comunitats de propietaris.