(ACN) La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i l’Aliança contra la Pobresa Energètica reclamen a la Generalitat que creï el fons d’atenció solidària a què es va comprometre per fer front als impagaments en les factures de la llum de les famílies en situació de vulnerabilitat. Maria Campuzano, de l’APE, ha alertat que “és una urgència enorme: tenim els efectes de la pandèmia i de l’escalada de preus de la llum”. Les entitats socials consideren que va ser un “molt bon acord” però que s’ha de “desplegar al cent per cent” i ampliar-lo a les altres companyies.

La Generalitat i Endesa van signar un conveni just fa un any que va permetre condonar el deute que famílies en situació de vulnerabilitat havien acumulat amb la companyia fins al 2020. Així, Endesa es va comprometre a assumir el 100 % del deute acumulat de les famílies entre el 2015 i el 2018 i el 50 % del 2019 i el 2020, mentre que la Generalitat i les administracions locals finançaven l’altra meitat dels darrers dos anys.

El deute acumulat el 2021 ascendeix a 19 M €

Segons dades facilitades per Endesa, el deute acumulat el 2021 per les famílies en situació de vulnerabilitat ascendeix a 19 milions d’euros. Actualment a Catalunya hi ha 35.350 clients amb informe de vulnerabilitat dels serveis socials, segons dades tancades al febrer.

D’altra banda, l’APE i el tercer sector han advertit que algunes famílies estan rebent cartes d’Endesa per reclamar-los un deute condonat i demanen que s’aturi aquesta “mala praxi”. També insten la Generalitat a assegurar que a totes les famílies que hi tenien dret se’ls ha condonat el deute. Endesa, però, no té constància d’aquesta situació.

Només 15 comptadors socials a tot Catalunya

També demanen que es generalitzin els comptadors socials, ja que en l’acord Endesa es va comprometre a garantir l’accés d’urgència al subministrament bàsic d’electricitat o gas. Les entitats socials asseguren que a tot Catalunya només s’han instal·lat una quinzena d’aquests comptadors. Lamenten que no s’hagi desplegat aquesta mesura, que “pretén evitar que les famílies hagin de triar entre viure a les fosques o connectar-se irregularment a la xarxa”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a