En plena crisi econòmica provocada per la pandèmia del coronavirus administracions i Endesa han arribat a un acord, que han anunciat aquest dilluns al migdia, per fer front a la pobresa energètica. Aquesta entesa ha de permetre solucionar el deute que acumulen més de 35.500 famílies vulnerables des del 2015, de les quals 7.500 són de Barcelona. Segons ha explicat el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, Endesa assumirà el 100 % del deute acumulat entre els anys 2015 i 2018, que ascendeix a 17,5 milions d’euros i, per tant, no s’engegarà cap procés judicial en aquests casos de vulnerabilitat: “Ningú no serà portat als tribunals per això”, ha assegurat El Homrani.

És un acord històric que garantirà el dret de totes les persones als subministraments bàsics de llum i gas i l’anul·lació d’un deute que no hauria d’haver existit mai
Chakir el Homrani, conseller de Treball i d’Afers Socials en funcions

D’altra banda, el deute de 21,3 milions generat entre el 2019 i 2020 per famílies que no podien pagar les factures, i el que es generi aquest 2021, el condonarà un 50 % l’empresa (10,7 M €) i l’altra meitat (10,6 M €) les administracions públiques, majoritàriament la Generalitat: “És un acord històric que garantirà el dret de totes les persones als subministraments bàsics de llum i gas i l’anul·lació d’un deute que no hauria d’haver existit mai”, ha celebrat El Homrani, que aspira que l’acord serveixi d’exemple per a altres subministradores d’energia. El conveni té vigència d’un any i la intenció és renovar-lo anualment.

Què passa amb els processos judicials en marxa o ja amb sentència?

L’acord aborda els impagaments de famílies vulnerables des del 2015. Això vol dir que els deutes acumulats a partir d’aquell anys els assumiran entre Endesa i administracions i que, per tant, les persones no seran judicialitzades. En el cas dels processos judicials que ja s’han obert, el conseller d’Afers Socials en fucnions ha assegurat que es resoldran favorablement per a les famílies perquè el conveni signat donar solució a l’origen de la demanda per part de l’empresa: “Qualsevol que estigués en un procés judicial ara mateix té la tranquil·litat de saber que això solucionarà aquesta situació”, ha explicat. En els casos en què ja hi hagi sentència, El Homrani ha assegurat que també tindrà solució, però que “n’hi ha pocs casos”.

Entre els representants de les administracions que han signat l’acord hi ha els consellers en funcions de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, i d’Empresa, Ramon Tremosa, i la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez. Justament, la tinenta d’alcalde ha destacat la implicació de l’Ajuntament de Barcelona en la lluita contra la pobresa energètica: “Creiem que aquesta és una vulneració greu de drets que afecta un 10 % del total de la població de Barcelona. Per tant, no és un tema menor”, ha dit.

Les entitats socials que treballen per garantir el dret als subministraments bàsics feia temps que reclamaven aquest acord com una mesura imprescindible per garantir l’accés a l’electricitat, l’aigua i el gas de tots els ciutadans.

L’acord garanteix l’aplicació de la llei contra la pobresa energètica aprovada l’any 2015

Tot i que la Llei 24/2015 per l’emergència de l’habitatge i contra la pobresa energètica garanteix que no es poden tallar els subministraments a les famílies vulnerables que no poden pagar les factures, l’Aliança contra la Pobresa Energètica fa temps que denuncia que les famílies segueixen acumulant el deute. A més, també denuncien que molt sovint les companyies assetgen les famílies per poder cobrar aquest deute, de vegades, fins i tot amb pràctiques il·legals, com per exemple fer-se pagar per agents judicials.

Ja el desembre del 2019, la Generalitat, les administracions locals i entitats havien acordat un conveni per resoldre la qüestió del deute acumulat de les famílies que no poden pagar, però les companyies, fins ara, no s’havien sumat al conveni.

Concentració de l’Aliança contra la Pobresa Energètica

A les portes de l’edifici del Districte Administratiu de Barcelona, on s’ha signat l’acord, una vintena de persones s’hi han concentrat per defensar el dret al subministrament de llum, gas i aigua. Precisament, l’entesa s’ha aconseguit també gràcies a la implicació de les entitats socials, com l’Aliança contra la Pobresa Energètica o la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.