Poc més d’una trentena de persones s’han concentrat aquest dijous al matí en una acció sorpresa davant de l’oficina d’Endesa, al número 608 de la Gran Via de les Corts Catalanes. Exigeixen els comptadors socials de llum per a famílies vulnerables que, tant la subministradora com el govern, van acordar que posarien en marxa a finals del mes de març.

Segons diuen, Endesa al·lega que si encara no s’han posat en marxa és perquè “no han tingut temps d’iniciar el protocol intern”. Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ho lamenta i assegura que després de dos mesos “aquesta excusa no és suficient“. També alerta que “cada dia que passa sense comptadors socials s’està posant en risc la vida de les famílies afectades i és un greu atemptat contra la seva dignitat i els seus drets més bàsics”.

A banda de condonar el deute acumulat, amb l’acord signat el 29 de març, la Generalitat i Endesa es comprometien a garantir l’accés universal al subministrament sense la necessitat de disposar d’un títol habilitant, com l’escriptura o el contracte de lloguer. D’aquesta manera, l’únic que calia era un informe de Serveis Socials. Però, segons expliquen la Clara i la Sukaina, dues de les afectades, quan es van presentar a la seu d’Endesa amb l’informe, no només no van poder fer el tràmit sinó que “no sabien de què estàvem parlant“.

En responsabilitzen la Generalitat

Tot i que la Generalitat va autoritzar el mes passat el pagament dels primers 3,6 milions d’euros per eixugar el deute històric en pobresa energètica a Catalunya, la fan responsable que el conveni no hagi tirat endavant. Per això demanen “que sigui inflexible amb Endesa” i vetlli per la implementació immediata dels comptadors socials.