El Toni Noguera ens parla dels avenços en la coneguda com a tecnologia “touchless”, és a dir, en què no cal tocar els objectes o els aparells amb les mans. La pandèmia del coronavirus ha disparat la necessitat de desenvolupar aquesta mena de ginys, ja que es redueix significativament el risc de contagis.

Moltes empreses, doncs, han invertit en aquesta tecnologia per implantar-la, sobretot, en espais públics o comuns. És una manera de frenar la transmissió del virus, evitant les zones de contacte entre persones i amb les mans.

Vàters intel·ligents

Els exemples més clars els trobem en els lavabos. L’empresa nord-americana Kohler ha desenvolupat vàters intel·ligents per evitar haver de tocar res amb les mans. Estan plens de sensors que fan que la tapa s’aixequi de manera automàtica, que no hagis de tirar la cadena i que ni tan sols hagis de tocar el paper per netejar-te, en acabar.

Fins i tot, s’hi pot instal·lar Alexa i un altaveu que reprodueixi música per fer l’experiència més amena.

Aixetes automàtiques

Les aixetes també es poden encendre per sensors, quan volem rentar-nos les mans. Fins i tot, n’hi ha que s’activen amb comandaments de veu. El dispensador de sabó i l’assecador de mans tampoc no cal tocar-los per fer-los funcionar.

Com obrir les portes sense mans?

Un altre dels reptes interessants de la tecnologia sense tacte és com ho fem per evitar tocar el pom de les portes. Encara que també es podrien fer servir sensors, hi ha altres solucions. Per exemple, adaptadors que es poden posar als mànecs i que permeten obrir-les amb l’avantbraç, en lloc de la mà. O bé pedals que fan possible fer-ho amb els peus.

Encendre els llums amb la veu

Més enllà dels lavabos, hi ha altres objectes que, fins ara, podia tocar diversa gent. Per exemple, els interruptors.

Alguns oficines, però, ja compten amb assistents virtuals i bombetes intel·ligents que permeten encendre i apagar els llums amb la veu. I, fins i tot, variar-ne la intensitat o el color.

Persianes automatitzades

També hi ha solucions pel que fa a la llum natural. Si fins ara coneixíem persianes que es feien funcionar amb interruptors, ara ja n’hi ha que es poden regular des del mòbil. I el mateix passa amb els termòstats, per exemple.

Un cafè, si us plau

Les cafeteres també s’han convertit en elements plens de botons que tothom està tocant tot el dia. Però el Toni Noguera ens presenta Top Brewer, una aixeta que et permet demanar el cafè o aigua calenta per una infusió directament des d’una aplicació del mòbil. Fins i tot, ho pots demanar a la Siri.

Els ascensors

Finalment, els ascensors. Com evitar tocar els botons per cridar-los o per indicar a quin pis o a quina planta volem anar?

Doncs bé, ja n’hi ha que funcionen amb codis QR o amb sensors. És clar que encara cal millorar l’accessibilitat per a les persones cegues, per exemple, però tot arribarà.