El Gremi de Restauració de Barcelona ha criticat la proposta de desescalada per la segona onada del departament de Salut. Lamenten que només se’ls deixi obrir fins a les cinc de la tarda, i no els vespres en la primera fase de la reobertura. El president del gremi, Pere Chías, asssegura que “necessitem obrir a la nit”, i proposa fer “horari europeu”, amb sopars de set a nou del vespre.

Des de la Cambra de Comerç de Barcelona, el seu president, Joan Canadell, ha lamentat la falta d’entesa entre departaments. Assegura que això “ens afecta a la salut econòmica de tots, que és molt important”. Mentre les cambres i els restauradors han presentat una proposta de reobertura amb l’aval del departament d’Empresa, Salut està treballant amb mesures molt diferents.

La proposta de restauradors i cambres recull que bars i restaurants puguin reobrir terrasses al 100%, i interiors amb un aforament limitat al 30 % a partir de dilluns. També que les portes i finestres estiguin sempre obertes i que es facin controls de temperatura als clients abans d’accedir-hi. També es comprometen a respectar el límit de sis persones màxim per taula. 

Reobertura per fases

Aquestes instruccions recullen diferents fases de desescalada en l’obertura d’establiments. En la inicial, entre el 23 de novembre i el 8 de desembre, els establiments podrien obrir fins a les 23 h. En una segona fase, entre el 9 de desembre i el 6 de gener, els horaris s’ampliarien fins a la una de la matinada.

Els representants de les federacions i els diferents gremis de restauració catalans han denunciat en un acte unitari el perjudici econòmic que està causant la crisi del coronavirus al sector de la restauració. L’horitzó de desescalada amb què treballa la Generalitat és anar reobrint activitats a partir del 23 de novembre, començant per les activitats a l’aire lliure, segons han explicat els darrers dies.

Reunió restauradors i cambres de comerç

Tremosa a les reunions del Procicat

Per encarar aquesta nova reobertura, i de cara a futures noves restriccions, el president del Gremi de Restauració, Pere Chías, demana que el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, sigui present a les reunions del Procicat.

També han carregat contra la consellera de Salut, Alba Vergés, a qui li demanen més “eficàcia, compromís i respecte”, i una millor capacitat de diàleg. Denuncien que el govern català no tingui cap pla per mantenir l’activitat ni ajudes.

Seguir l’exemple de Madrid

El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, assegura que “si s’haguessin fet tests d’antígens, no seríem on som”. Per això reclama al govern català que segueixi l’exemple de “Madrid, Andorra o França”, on s’han fet moltes d’aquestes proves ràpides.

En els últims mesos, el Gremi de Restauració de Barcelona ha aixecat la veu per demanar que els establiments puguin tornar a apujar la persiana. En els últims dies han difós un videojoc per denunciar el mal moment del sector. S’hi ha sumat Turisme de Barcelona, que ha qualificat la situació actual “d’autèntic desastre”.