Sota la pista de bàsquet a tocar del carrer de Valldonzella, al Raval, hi ha l’última subestació elèctrica que Endesa està construint a Barcelona. Es troba a 15 metres sota terra, més avall encara que les aigües freàtiques. Actualment només una petita part està en funcionament i es preveu que en uns anys estigui a ple rendiment.

Ubicació estratègica que permet resoldre avaries més ràpidament

La subestació de Valldonzella es troba enmig de les que hi ha als carrers d’Urgell (dins de l’Escola Industrial), la del Paral·lel, al costat del Parc de les Tres Xemeneies i per últim la de l’Arc de Triomf. Marcos Lalueza, responsable de la Unitat Territorial d’Endesa, assegura que aquesta nova subestació elèctrica és clau per al subministrament d’energia per a tota la ciutat.

Sala que acollirà els transformadors a la subestació elèctrica de Valldonzella

Lalueza assegura que una vegada estigui a ple rendiment s’interconnectarà amb aquestes tres de manera que estiguin en xarxa com si fos una malla elèctrica. L’avantatge que estiguin connectades permetrà proporcionar el subministrament als usuaris mentre “es treballa en l’avaria” i alhora permet detectar “preventivament” una possible incidència.

Això serà possible també perquè des de fa uns anys la companyia treballa per “posar intel·ligència a les instal·lacions” que permet, segons Lalueza, veure on hi ha hagut el problema, i reconfigurar tota la xarxa amb sistemes automàtics. Aquest enginyer assegura que tot plegat permetrà “donar subministrament als usuaris afectats en menys de 2 minuts”.

Actualment serveix a 60.000 usuaris

La subestació acollirà -com passa en la dotzena de centres que hi ha a la ciutat- entre tres i quatre transformadors. Aquests són de grans dimensions i converteixen l’alta tensió en mitjana tensió. I aquesta es distribuirà a les llars després que els centres de transformació (situats als baixos de molts edificis) converteixin la mitjana tensió en baixa tensió, necessària per a l´ús domèstic. Actualment es nodreixen d’aquesta subestació fins a 60 mil usuaris.

Controlar el fluxe d’energia i generació distribuïda

Com ja passa a les 12 subestacions que hi ha actualment a la ciutat, aquesta del carrer de Valldonzella es controla a distància gràcies en part als sensors que té a l’interior. Quan estigui a ple rendiment, a més, serà capaç de controlar el sentit de l’energia a gran escala. Per exemple, serà capaç d’enviar corrent elèctric de les plaques solars dels terrats de les cases a grans centres de producció per tornar a distribuïr-lo.

Sala de mitja tensió

Una construcció en diferents fases

La subestació elèctrica ha superat fins a tres fases. La primera, l’obra civil va tenir algunes dificultats per les característiques de la zona. La segona ha consistit en construir gairebé una trentena de cabines de mitja tensió i la tercera, consisteix en portar línies de mitja tensió a l’interior de la subestació elèctrica i acabarà al juny. Uns treballs que expliquen les obres de la plaça de Terenci Moix.

Impuls a l’electrificació per a la Barcelona digital del futur

Més enllà de la incorporació de les noves tecnologies també es faran millores al conjunt de la xarxa elèctrica: alta, mitjana i baixa tensió. Unes actuacions que volen reforçar el subministrament als 10 districtes de la ciutat, i impulsar l’electrificació de la demanda per als futurs usos energètics.

La companyia també ha posat el focus en el desenvolupament de plans urbanístics especials, en zones com el districte 22@, la Marina del Prat Vermell o el sector de la Sagrera i Sant Andreu. En aquest cas, la intenció és anticipar-se a l’increment de la demanda que es pugui produir en el futur com a conseqüència de l’ús d’electricitat produïda amb energies renovables.

Inversió de 46 M € en un any

El pla Ciutat, acordat entre Endesa i l’Ajuntament de Barcelona, té per objectiu millorar el servei amb la construcció, renovació i manteniment de les infraestructures elèctriques. Segons destaca la companyia és un pla triennal que té una inversió un 40 % superior a la d’altres períodes anteriors. Aquest 2023 s’hi destinaran 46 milions d’euros.