“L’únic que fem és autodefensa. Ens superen més les ganes de canviar la societat que la por que tenim al cos“. Ho explica un dels encaputxats que eren a la primera línia dels incidents d’aquest divendres a la via Laietana i la plaça d’Urquinaona. Relata que està participant en els aldarulls d’aquesta setmana al centre de Barcelona i remarca que “no són violents”. De fet, es pregunta: “Si considerem això violència, què considerem quan es dispara a gent per creuar el Mediterrani?”.
betevé
ha pogut parlat amb diverses persones que, sota la caputxa i mantenint-se en l’anonimat, expliquen les motivacions que els han portat a actuar així. Una altra persona coincideix a dir que ho fa “com a defensa” pel que, diu, ha estat aguantant la ciutadania els darrers anys. “Sense fer res ens estan crivellant”, diu indignat. També treu importància a les destrosses que s’estan fent a papereres, contenidors i altres elements del mobiliari urbà: “Per sobre d’això hi ha les persones humanes”.
Una de les imatges més destacades dels aldarulls de les últimes nits és la de les barricades i els incendis generats als carrers cèntrics de Barcelona. Un dels encaputxats afirma que la crema de diverses barricades aconsegueix internacionalitzar la protesta. “Més notorietat, més imatge, més fum: que ho vegi el món”, diu. Denuncia la “política de la por” que, segons diu, exerceix l’Estat i per això ha destacat la seva voluntat de continuar amb les protestes durant els pròxims dies: “Hem perdut la por i hem de donar una resposta“.
Cada dia més equipats
Un altre dels factors que s’han observat aquests darrers dies és que, a cada dia que passa, la majoria dels manifestants que es cobreixen el rostre milloren l’equipament que duen. Si dilluns, en els aldarulls que es van originar a l’aparcament de la T1 després de les primeres càrregues, anaven només amb la cara tapada amb un tapaboques o una caputxa; ara ja és més habitual veure aquests manifestants amb casc, ulleres rígides i fins i tot màscares de gas.
N’hi ha que en lloc de màscara adapten els seus tapaboques: “Hi posem llimona”, explica un dels encaputxats, que destaca que “és per neutralitzar els efectes dels gasos lacrimògens“. En aquest sentit, aquest testimoni afegeix que “quan ens llancen un pot de gas, o bé l’agafem i els el tornem [llançant-lo a la policia] o els apaguem nosaltres mateixos perquè duem ampolles d’aigua”.