L’actuació de Mossos d’Esquadra i Policia Nacional durant els aldarulls a Barcelona després de la sentència del procés està sent criticada i discutida per ciutadans, polítics i entitats. Les imatges de càrregues, de cops de porra al cap i de trets de pilotes de goma des de les furgonetes sense tenir en compte a qui van dirigides, estan fent la volta al món i fent bullir les xarxes socials. Us expliquem algunes de les reaccions de diferents entitats i representants polítics que han denunciat aquestes situacions:

  • Drets Humans

El Centre Irídia, especialitzats en la defensa dels Drets Humans és un dels actors més implicats i que més crítiques està fent en aquesta actuació policial. Expliquen que la policia està “actuant de forma totalment descontrolada i amb intencionalitat de castigar i humiliar”.

Aministia Internacional

també ha fet un comunicat advertint que l’actuació policial és “excessiva i inadequada”.

Amnistia Internacional ha observat diversos casos d’ús excessiu de la força, incloent un ús inadequat i injustificat de bastons i equips de defensa contra persones que no suposaven cap risc, incloent periodistes i persones que ja havien estat immobilitzades pels agents de seguretat i que malgrat això seguien sent colpejades en el cap i parts superiors del cos.

També s’han referit a l’ús de pilotes de goma o a la tècnica anomenada “carrussel”:

L’organització ha documentat casos en què pilotes de goma o de foam han estat disparades a molt poca distància per dispersar multituds, o bé que han utilitzades en llocs semitancats, com el pàrquing o els voltants de l’aeroport de Barcelona.

Amnistia Internacional també ha constatat sobre terreny la utilització d’una pràctica policial col·loquialment coneguda com a «carrusel», consistent a fer avançar els furgons policials cap a una concentració de persones, amb l’objectiu d’aconseguir que aquestes es dispersin. L’organització considera que aquestes maniobres revesteixen un elevat nivell de perillositat que poden afectar persones no involucrades en la manifestació i persones que es troben protestant de forma pacífica.

  • Polítics

Diversos representants polítics també han manifestat la seva oposició a les actuacions policials de divendres a l’entorn de la via Laietana.

El regidor d’ERC Ajuntament, Ernest Maragall, diu que hi ha hagut escenes “inadmissibles en les actuacions policials“.

L’extinent d’alcalde i diputat d’En Comú Podem al Congrés, Gerardo Pisarello, parlava d’una actuació “il·legal i inhumana

El diputat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, demanava assumir responsabilitats per l’actuació “desproporcionada” de Mossos i Policia

El diputat d’ERC al Parlament, Ruben Wagensberg parla d'”impunitat” dels Mossos

Barcelona en Comú ha assegurat que “la brutalitat policial és la principal gasolina del conflicte i exigeix responsabilitats polítiques.

  • Periodistes

La feina dels periodistes a primera línia està sent molt complicada aquests dies, ja que es troben enmig dels manifestants i els cossos policials. De fet, divendres la Policia Nacional va detenir un fotoperiodista de El País, i diversos professionals han denunciat també haver rebut agressions per part dels cossos policials durant els incidents.

També l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat de Catalunya s’ha pronunciat sobre aquestes agressions a periodistes:

Molts periodistes han documentat agressions amb porres i pilotes de goma tot i anar identificats amb les armilles i braçals corresponents:

  • “Selfies” policials

També hi ha hagut polèmica per les fotografies de grup que es fan alguns policies al lloc dels fets

  • Agressions a gent que no es manifesta

També s’han documentat imatges d’agressions policials a persones que no estaven participant directament de les manifestacions, com en el cas d’un home que intentava apagar un incendi d’un contenidor amb un cubell d’aigua:

O el d’una parella que sortia d’un supermercat: