Les famílies i alumnes que aquest dimarts a la tarda s’han acostat a les portes de l’Escola Sant Felip Neri per rebre la notícia que el centre passa a ser públic a partir del curs 2023-24 han escalat d’emoció. Tan bon punt l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han comparegut, els familiars i els infants han cridat d’alegria i s’han abraçat, després d’anys de reivindicació perquè l’escola passés a la xarxa pública.

El moment de la reacció conjunta de petits i grans ha estat captat per les càmeres de betevé.

Una victòria que fa mantenir l’esperança que viure en aquest barri és possible”
Josep Maria Boronat, president de l’AFA Sant Felip Neri

L’AFA de l’Escola Sant Felip Neri ha celebrat l’anunci com “una autèntica festa”. El president de l’AFA, Josep Maria Boronat, ha destacat que dies com aquest els fan molt feliços perquè ha estat una llarga lluita per aconseguir-ho.  

Tot i que entre les famílies també n’hi havia algunes de més pessimistes, bona part de l’AFA ha estat sempre optimista perquè tenen molt clara “la importància de l’escola i el que significa per al barri”. Boronat explica que, a més, darrerament havien rebut indicis positius al respecte i en saber que aquest dimarts venia el conseller esperaven “una bona notícia”

Per a les famílies la continuïtat de l’escola com a centre públic representa mantenir les relacions d’amistat entre l’alumnat i la xarxa entre les famílies, a banda de poder continuar amb el projecte educatiu de l’escola. 

celebració escola sant felip neri

Però més enllà de l’àmbit educatiu, l’AFA assenyala que per al barri també significa molt. “Veiem com un teixit de proximitat desapareix dia a dia, han tancat moltes botigues al barri i les que obren no estan destinades a la gent del barri”, comenta Boronat. Poder mantenir l’escola per a ells “és una victòria que fa mantenir l’esperança que viure en aquest barri és possible”

Obres de millora a l’escola

El Departament d’Educació ha anunciat que farà diverses actuacions al centre amb una inversió d’1,5 M €, que la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona pagaran a mitges. Tal com ha informat la consellera, les obres serviran per millorar aspectes de seguretat i de l’evacuació dels edificis. Està previst que els treballs comencin el 2023 i acabin el 2024.

La conselleria i el Consorci d’Educació de Barcelona han arribat a un acord amb la congregació religiosa pel lloguer dels espais que ocupa el centre. D’aquesta manera, es podrà garantir la continuïtat de l’escola en els mateixos espais.