L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han comparegut aquest dimarts a la tarda després d’haver-se reunit amb la comunitat educativa de l’Escola Sant Felip Neri per anunciar que aquesta passarà a ser de titularitat pública.

Colau destaca la lluita de les famílies

Després de l’alegria inicial l’alcaldessa, Ada Colau, ha volgut destacar la capacitat d’organització i de lluita que han tingut les famílies de l’Escola Sant Felip Neri per acabar aconseguint la titularitat pública del centre. “Heu vist que us heu organitzat i heu aconseguit un èxit així que aquest ha de ser el primer de molts altres.” Colau també ha volgut recordar que encara queda molta feina per fer, per exemple pel que fa a l’ampliació dels espais i el menjador.

El conseller Cambray destaca el paper vertebrador de l’escola

El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, també ha volgut aprofitar per recordar el paper destacat que l’escola ha jugat en l’actual idiosincràsia del barri. “Sant Felip Neri, escola exemplar de cohesió social, escola exemplar d’equitat i d’escola inclusiva. L’escola podrà seguir el seu projecte educatiu el curs vinent.”

Negociacions fins a l’últim minut

Actualment l’Escola Sant Felip Neri és responsabilitat de la Fundació Torras i Bages, que se’n fa càrrec des del 1982 i que ja ha anunciat que no podrà continuar amb les seves responsabilitats el curs vinent per raons econòmiques.

Les negociacions s’han hagut de fer amb la propietat de l’edifici, l’ordre religiós dels felipons, que s’ha mostrat a favor de mantenir l’espai com a centre públic. Actualment treballen en aquesta escola uns 30 docents que atenen 300 alumnes a infantil, primària i secundària.

L’escola com a element cohesionador del barri

En tots aquests mesos de protesta per part de les famílies de l’escola per aconseguir que no tanqui, moltes han deixat clar que abandonarien el barri si Sant Felip Neri abaixava la persiana, un detall que deixa clar el paper que té el centre docent a l’hora de cohesionar un barri molt tensionat pel soroll i el turisme. Part d’aquesta “devoció” per l’escola neix del projecte que la va fundar, ara fa 62 anys, en què la catalanitat i l’humanisme estaven molt presents.