Escola Sant Felip Neri

L’Escola Sant Felip Neri, del barri Gòtic, passarà a ser un centre públic el curs 2023-2024. La notícia l’ha avançada betevé pocs minuts abans que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, fessin pública la informació en un acte després d’haver-se reunit amb la comunitat educativa de l’Escola Sant Felip Neri.

Fa mesos que es va engegar la lluita liderada per les famílies i els docents del centre, que demanaven que l’escola concertada passés a tenir titularitat pública. L’objectiu de tot plegat era preservar una escola històrica del barri que estava en perill de continuar per motius econòmics. La conselleria d’Educació farà diverses actuacions al centre amb una inversió d’1,5 milions d’euros, que pagaran a mitges la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

Set centres a la xarxa pública des del 2019

El centre educatiu té dos edificis, un d’infantil i de primària —a la plaça de Sant Felip Neri— i un de secundària —amb accés pel carrer de la Palla. Amb aquesta integració, ja seran set els centres educatius de Barcelona que s’han incorporat a la xarxa pública des de l’entrada en vigor del Decret llei 10/2019 del 28 de maig.

La conselleria i el Consorci d’Educació de Barcelona han arribat a un acord amb la congregació religiosa pel lloguer dels espais que ocupa el centre. D’aquesta manera, es podrà garantir la continuïtat de l’escola als mateixos espais. Segons el departament, es faran obres per millorar aspectes de seguretat i de l’evacuació dels edificis. Està previst que els treballs comencin el 2023 i acabin el 2024.

Oberta des del 1959

El centre es va inaugurar el 1959 i des del 82 està gestionat per la Fundació Torras i Bages. El principal problema ha estat la dificultat per negociar el lloguer amb els propietaris de la finca, que és l’ordre religiós dels felipons.

escola sant felip neri

Serà l’únic centre públic del Gòtic on es podrà cursar l’ESO

L’escola, d’una línia, té 331 alumnes (66 alumnes a infantil i 147 a primària) i és l’únic centre al barri on també es pot cursar l’ESO, amb 118 estudiants matriculats aquest curs.

L’escola, un element de cohesió al Gòtic

La comunitat educativa sempre ha destacat l’element cohesionador de l’escola i la funció social que té en un barri on la gentrificació ha expulsat part del veïnat. Tant l’escola com les famílies sempre han expressat que “l’única manera de mantenir aquest esperit de barri és que Sant Felip Neri es mantingui viva”.

Per garantir la continuïtat del centre, el 5 maig del 2021, la Fundació Privada Torras i Bages va sol·licitar formalment la integració de l’escola a la xarxa de centres públics. Un any i mig després s’ha resolt aquesta demanda que tant ha preocupat a la comunitat educativa de Sant Felip Neri. El setembre del 2023 l’escola obrirà una nova etapa com a centre públic.