La pandèmia del coronavirus ha obligat aquestes primeres setmanes a limitar les visites de seguiment de l’embaràs als centres d’atenció primària (CAP) i als hospitals. Només es programen aquelles que es consideren imprescindibles i es demana a les dones que, en la mesura del possible, hi vagin soles. El cap del Servei de Medicina Maternofetal del Clínic, el doctor Francesc Figueras, assegura que la mesura vol “evitar l’exposició innecessària de la dona venint a l’hospital. Hem simplificat el seguiment de l’embaràs i una part se segueix de forma telemàtica“. Es fan de forma presencial les proves bàsiques i que no es poden demorar. És el cas de la vacuna de la tos ferina o l’ecografia morfològica del segon trimestre, que busca possibles malformacions anatòmiques.
També s’ha limitat l’accés a les consultes dels acompanyants, un fet que segons Alba Pallisé, de l’Associació Catalana de Llevadores, afecta l’experiència de la pacient: “El que podia ser una ecografia de plaer, amb la parella, els avis o els altres fills, per veure el bebè i gaudir de l’embaràs, l’estem desproveint de la part més social per centrar-nos en els temes més tècnics i sanitaris”. Amb tot, Pallisé creu que, si la situació de crisi sanitària s’allarga, s’hauran de buscar maneres de recuperar aquest acompanyament en l’embaràs amb una sèrie de precaucions.
Altes precoces i interès per parir a casa
Pel que fa als parts, els hospitals escurcen al màxim l’estada de la mare i el nounat, amb altes precoces, entre 12 i 24 hores després de parts sense complicacions, mentre que abans se solien esperar unes 48 hores. Aquest canvi de procediment permet reduir el risc de contagi de coronavirus a les mares i els nadons i, també, alliberar llits. En el cas del coronavirus asseguren els experts que “fa poc vulnerable la dona embarassada, que sol presentar una clínica lleu, i no comporta risc de transmissió vertical” . Tampoc no hi ha evidència científica que el virus es pugui transmetre per l’alletament, tot i que les mares amb símptomes han de prendre precaucionsm com posar-se una mascareta.
D’altra banda, les llevadores noten un increment de la demanda per parir a casa i per a les fases de treball de part a domicili per reduir l’estada a l’hospital. La llevadora Alba Pallisé adverteix que no totes les peticions es podran atendre, ja que aquests parts han de ser de baix risc. Destaca que “el part ha casa no ha de ser fruit de la por a contagiar-se, és molt important el convenciment de la parella”. També creu que aquesta crisi pot fer repensar l’atenció a les dones amb embarassos i parts de baix risc.