Les embarassades tenen més risc de contagiar-se de la grip i de patir complicacions, com ara parts prematurs, cesàries o nadons amb un pes reduït. Si aquest virus respiratori afecta un bebè de menys de sis mesos, també hi ha risc de convulsions febrils, vòmits, diarrees i pneumònia. A continuació t’expliquem tot el que has de saber sobre la vacuna de la grip durant l’embaràs.
La vacuna antigripal és segura durant la gestació
La vacuna de la grip és segura tant durant l’embaràs com durant la lactància. De fet, quan una dona s’immunitza durant la gestació, també protegeix el fetus, ja que els anticossos passen al nadó a través de la placenta i aquesta protecció es manté durant els primers mesos de vida. En el cas de les lactants, la protecció es transmet mitjançant la llet materna.
Efectes secundaris de la vacuna de la grip en embarasades
Els efectes adversos de la vacuna antigripal en dones embarassades són molt semblants als de la població general. Els més habituals són envermelliment, dolor i edema a la zona de la punxada. Amb menys freqüència pot aparèixer mal de cap, febre, nàusees, cansament o dolors musculars.
Quan m’he de posar la vacuna de la grip si estic embarassada?
La vacuna de la grip es pot punxar en qualsevol trimestre de gestació. Segons un document del Departament de Salut, es pot administrar amb el vaccí de la tos ferina, que es recomana entre la setmana 27 i 36 de l’embaràs. Normalment es punxa una en cada braç.
Les dones que ja han donat a llum també poden immunitzar-se contra la grip fins a sis mesos després del part, sempre que no s’hagin vacunat durant l’embaràs durant la temporada 2023-24.