Ja fa vuit anys que aquesta fotografia només es pot fer des de darrere una reixa. No són pocs els turistes que s'acosten a un edifici, l'Hivernacle, que cada vegada s'assembla menys a aquell que va ser aixecat durant l'Exposició Universal de 1888. Tot i que el 2009 se'n va rehabilitar una part, els veïns en denuncien una degradació més que evident. MARIA MAS, AV Casc Antic "Està tancat, està en desús, els vidres estan bruts... I això que és un edifici emblemàtic. No entenem aquesta deixadesa d'un parc que és molt visitat tant pels turistes com pels barcelonins." Barcelonins com en Pol, que avui se'l mirava amb ganes d'aprofitar-lo. "Estàvem comentant que no sabíem si s'hi poden fer banquets. És bonic i és una llàstima que es vegi tan abandonat. Seria aprofitable." Però ara mateix està tancat. Com també ho està l'Umbracle, un jardí tropical modernista, construït a finals del segle 19. Aquí, el pas del temps també és força visible. "La verdad es que da miedo. Más que para visitarlo da miedo." Una situació d'abandonament que, segons l'associació de veïns del Casc Antic, és extensible a tot el parc. Per això reclamen solucions. De moment, l'Ajuntament, però, no té previst cap pla de millora integral de la Ciutadella.

L’Hivernacle va quedar en desús quan, l’any 2005, l’Ajuntament no va renovar la llicència d’un restaurant que l’ocupava. Entre el 2007 i el 2009 s’hi van fer obres de remodelació però, des de llavors, l’edifici resta tancat. L’Umbracle, un jardí tropical modernista, també es va rehabilitar en part el 2009 però, ara per ara, tampoc no es pot visitar.

Des de l’Associació de Veïns alerten que l’edifici del Castell dels Tres Dragons, antiga seu del Museu de Ciències Naturals, pugui patir una degradació similar ara que està, pràcticament, en desús. El Grup Municipal d’Unitat per Barcelona aposta perquè l’edifici sigui la seu d’un nou centre dedicat a la memòria històrica del parc. Una proposta que ha prosperat amb el vistiplau del govern però sense concretar si, finalment, serà el Castell dels Tres Dragons la ubicació definitiva del centre de recuperació històrica del Parc de la Ciutadella.