El líder d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) a l’Ajuntament, ha proposat la creació d’un centre de recuperació de la memòria històrica del Parc de la Ciutadella, vinculat al Born Centre Cultural,  en què s’expliquin els orígens i el significat del Parc per a la ciutat al llarg dels anys. Aquesta proposta s’emmarcaria en els 300 anys dels fets de 1714.

El projecte de Portabella inclouria l’habilitació d’un espai al mateix Parc de la Ciutadella que actuaria com a centre d’interpretació del parc. Creu que s’hi podrien explicar els fets històrics de la Guerra de Successió, que van donar lloc a la construcció del parc, sota les ordres de Felip V.

Tots els grups municipals, excepte el PP, han votat a favor de la proposta, tot i que hi han introduït esmenes. El PP s’ha desmarcat de la proposició perquè hi veu “intencions independentistes”.

Una fortalesa per controlar la capital

El Parc de la Ciutadella es va construir després de 1714 per tal de poder dominar Barcelona i Catalunya. Felip V va expropiar els terrenys als veïns del barri de la Ribera i els va obligar a construir les seves cases a la Barceloneta, tres dècades més tard, i els va fer transportar a ells mateixos les pedres dels edificis.

El 1868 es va decretar la cessió de la fortalesa a la ciutat, que en va ordenar l’enderroc. El 1888, amb motiu de l’Exposició Universal, l’alcalde Rius i Taulet va encarregar a Josep Fontserè la construcció del parc, tal com el coneixem avui.