GALA PIN, AV l'Òstia "Estem denunciant, bàsicament, la manca d'opacitat, la manca de transparència per part de l'autoritat portuària, que és una administració pública. Com ens diu que hi ha un projecte a exposició pública i no se'ns deixa accedir a aquest projecte, només d'una forma molt parcial." JOSÉ ANTONIO CAPARRÓS "Nos están comprimiendo, de manera que en un futuro no podremos ejercer nuestras actividades en tierra e ignoran nuestro proyecto, que era un mantenimiento de la estructura de la lonja, con lo cual lo que haríamos sería sobrevivir como indústria de pesca y por otro lado haríamos una obertura real a la ciudad y al turismo que pueda venir de cualquier lugar del mundo."

Els veïns de la Barceloneta temen que si la reforma acaba tirant endavant hauran perdut un altre espai, i critiquen que es repeteixi el model aplicat a altres construccions com l’Hotel W, el Maremàgnum o el World Trade Center. Consideren que el projecte amenaça la pesca i el petit comerç de tota la vida i n’auguren la desaparició perquè no podran competir amb l’oferta que atraurà la reforma. Tot i que l’Ajuntament insisteix que el projecte està en fase d’estudi, el web de Marina de Port Vell, empresa concessionària d’aquest espai portuari, ja fa temps que promociona amb imatges quin serà el resultat final de la intervenció.

Què demanen els veïns i els pescadors

Des de l’Associació de Veïns de l’Òstia, demanen que s’impulsi una reforma interna de l’Autoritat Portuària de Barcelona i que s’estableixin mecanismes democràtics a l’hora de decidir sobre els projectes urbanístics que s’impulsin. Els veïns fan una contraproposta que inclou el foment de l’economia tradicional i mecanismes per protegir els residents de la Barceloneta de les conseqüències indirectes que la futura marina tindrà en el mercat de l’habitatge o la seguretat. El manifest també reclama que hi hagi garanties de reallotjament per als veïns que ara viuen al Port Vell.

Per la seva banda, l’Organització d’Armadors de Pesca de Catalunya (OAPC) tem que el projecte de la marina arraconi els 300 pescadors que queden a la Barceloneta, especialment els que es dediquen a la pesca d’arrossegament. Demanen que l’Ajuntament tingui en compte el seu projecte, que preveu mantenir la llotja del peix i crear un centre d’interpretació de la pesca a Barcelona.