Amb un total de cinc morts per violència masclista, el 2014 va ser un any negre a Barcelona. I també un senyal que, tot i els recursos que es destinen a l'atenció de les dones, sempre se'n necessiten més. El Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) va rebre durant el 2014 1.356 dones. El servei també va prestar atenció a 144 persones més, entre les quals hi havia víctimes col·laterals o bé nois i noies que pateixen violència masclista per part de la parella o companys de classe. FRANCINA VILA, regidora de Dona i Drets Socials: "Volem arribar més a la població juvenil, estem veient actituds de la població jove que s'apunta a situacions d'abusos. En aquest sentit volem que als serveis s'hi dirigeixin més joves que no pas ara." La regidoria de Dona i Drets Civils també ha presentat el balanç d'actuacions amb les dones que exerceixen la prostitució o pateixen explotació sexual. La xifra de les que exerceixen al carrer es manté estable en 400, amb un increment de dones de procedència nigeriana. La regidoria ha volgut posar ara l'accent en les que es prostitueixen en espais tancats. "Les relacions sexuals són més llargues en el temps que no pas al carrer. També hi ha més consum de drogues i alcohol. Una pressió gran per part dels clients. Així com també demandes que les relacions sexuals siguin sense protecció. Entenem que hi ha una situació de risc i que la situació d'aquestes dones és molt vulnerable." Durant el 2014 es van visitar 101 espais i es van atendre 448 dones. La nota positiva la posen les 135 dones que van trobar feina a través de l'Agència ABITS, un 13% més que el 2013.
Els Serveis Socials han detectat que amb la crisi les dones esperen al límit per denunciar i cada vegada requereixen més temps d’acollida perquè fins que no aconsegueixen una feina que les permeti ser autònomes econòmicament no poden marxar. “Amb la crisi les dones acudeixen als Serveis Socials amb un grau de violència més elevat”, ha dit Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils.
Vila ha destacat també l’increment de nens i adolescents atesos pel SARA. Vila ha parlat de nou casos d’adolescents que van accedir directament al servei sense l’acompanyament d’una persona adulta. Es tractava de nois o noies que van ser víctimes de violència per raó de gènere per part de persones externes a la família: o bé la parella o bé companys de classe que els podrien haver discriminat per la seva orientació sexual. En aquest sentit la regidoria està fent una campanya de divulgació del servei SARA Jove per promoure les relacions no violentes.
Balanç dels serveis d’atenció a les dones que exerceixen la prostitució
La regidoria de Dona i Drets Civils també ha presentat dades de l’Agència ABITS, que l’any passat va atendre prop de 400 dones i va donar d’alta un centenar de nous expedients. El nombre de dones que exerceixen la prostitució al carrer es manté estable, amb aproximadament unes 400. Ara es vol posar l’accent en les que han de treballar en espais tancats perquè, segons Vila, s’ha detectat que viuen en situació fins i tot més vulnerable que la resta: “Les relacions sexuals són més llargues en el temps que no pas al carrer. També hi ha més consum de drogues i alcohol. Una pressió gran per part dels clients. Així com també demandes que les relacions sexuals siguin sense protecció. Entenem que hi ha una situació de risc i que la situació d’aquestes dones és molt vulnerable.”
Durant el 2014 es van visitar 101 espais i es van atendre 448 dones. La nota positiva la posen les 135 dones que van trobar feina a través de l’Agència ABITS, un 13% més que el 2013.