És la cinquena sessió de teràpia i el vincle entre els gossos i els nois és indubtable. Els joves reben un curs d'ensinistrament, però rere l'aparença del joc, en realitat hi ha una teràpia. MARIBEL VILA, tècnica en teràpia assistida de la Fundació Affinity "La segona setmana ja vam començar a percebre canvis, més motivació, més atenció, ens esperaven molt a la porta, més carinyosos... Tenen més sentit de la responsabilitat, ara amb cinc sessions estan pendents de la necessitats del gos, si necessita aigua, si estan cansats... Nanos que dubtaven, els hi demanaves que sortissin i et deien que no, que no en sabrien, ara es nota que han millorar l'autoestima." Els nois aprenen a guiar l'animal amb autonomia. El premi per al gos és la llaminadura, per al jove, la satisfacció de superar l'exercici. En aquesta primera experiència hi participen 10 menors tutelats per la Generalitat, i en cada cas es treballen un màxim de tres objectius. JULI JÍMENEZ, director del CRAE Joan Torras "Tema de relacions personals, entre igual i de superioritat, també relacions sexuals, hi ha nanos que no tenen ben definida la sexualitat i en fan un ús no adequat, tema emocional també ho treballem com el dol." Aquesta és una prova pilot i la teràpia no ha finalitzat, però els canvis són ja tan evidents que el més probable és que el programa es traslladi també a altres centres de menors de dins i fora de Catalunya.
Ensinistrar un gos afavoreix la socialització, l’empatia i la responsabilitat. I això és exactament el que la Maribel Vila, tècnica en teràpies assistides amb animals, treballa en les sessions amb la desena de menors tutelats que participen en el curs d’ensinistrament. “Treballem sobretot sobre el benestar de l’animal i la persona, és un mètode en positiu”, explica Vila. Afegeix que posen “especial èmfasi a relacionar-nos de manera adequada amb l’animal, els companys i els adults, ja siguin els educadors del centre o nosaltres, perquè al principi les relacions no eren fluïdes”.
Vincle immediat amb l’animal
La teràpia amb gossos ajuda a superar la barrera que els joves tutelats poden establir amb els professionals adults. Com explica la terapeuta, “són menors amb situacions personals difícils, que han patit abusos o negligències per part dels adults. Per tant, nosaltres ja els hem fallat d’alguna manera, i en canvi la connexió amb el gos és immediata”.
“Els gossos, a diferència de les persones, no qüestionen, no fan preguntes”, insisteix el màxim responsable del CRAE Joan Torres, Juli Jiménez. Per això a aquests joves els resulta molt més fàcil interactuar amb l’animal que no pas amb un psicòleg, educador o professional que formulen “preguntes molt personals”.
Resultats positius
La teràpia ha resultat molt efectiva i els primers canvis es van detectar ja a la segona sessió de treball. “Estaven més motivats i prestaven més atenció”, recorda Maribel Vila. Posa com a exemple el fet que el segon dia cap jove va aparèixer amb auriculars posats. Els mateixos canvis que descriu el director del centre. “Els dijous és el dia del curs i tots estan nerviosos i expectants. Són molt puntuals i els fa tanta il·lusió que esperen els gossos i les terapeutes a la porta”, diu Jiménez.
En aquest centre ja havien experimentat els beneficis de treballar amb animals. Fins ara han col·laborat amb la gossera de Mataró, on els joves han fet un treball de voluntariat encarregant-se d’un dels animals del centre, fent-hi tasques de neteja o traient l’animal a passejar. Per això, quan van rebre la informació d’aquesta prova pilot, els professionals del centre no s’ho van pensar dues vegades. “Ens vam oferir els primers, perquè al conjunt de l’equip de 15 persones del centre ens agrada el treball amb animals i els resultats que dóna”, assegura Jiménez.
Iniciativa pionera
En la prova pilot hi participen la meitat dels 20 joves que hi ha al centre. Els experts han limitat el nombre de participants perquè es tracta d’una teràpia personalitzada, per a la qual en cada cas es fixen entre dos i tres objectius. “Treballem molt les relacions personals entre iguals i de superioritat, perquè aprenguin a gestionar la relació amb els companys però també amb els adults i els educadors”, afirma el director del centre. En altres casos el focus es posa en la sexualitat, perquè “en fan un ús no adeqüat, o també es tracta el tema del dol i la pèrdua”.
L’objectiu de la teràpia és aconseguir fomentar una actitud positiva en aquests joves, millorar la comunicació i la capacitat d’expressar sentiments, aprendre lliçons bàsiques amb el gos que poden després fer servir en la convivència amb les persones del seu entorn i, en definitiva, millorar l’estat emocional. Uns objectius que en les primeres quatre setmanes ja s’han començat a assolir, perquè “l’autoestima ha millorat . En quatre setmanes d’evolució, les perspectives de cara al futur i les avaluacions seran bones”.
El projecte, que a Espanya s’ha batejat com a programa ‘Buddies’, ja s’ha aplicat a altres països d’Europa i als Estats Units amb resultats molt notables. Sobretot a partir de la cinquena sessió, però en el cas de l’experiència a Barcelona els resultats amb els menors tutelats ha arribat molt abans.
En el desenvolupament del projecte intervenen la Fundació Inffinity, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat i la direcció i les professionals del Centre Residencial d’Acció Educativa. Tot i que es tracta d’un programa pioner amb menors tutelats, a casa nostra ja s’han fet experiències similars amb adolescents amb trastorns mentals o amb malalts neuromusculars.