A principis de 2015, amb una modificació urbanística es van salvar 657 cases barates de Can Peguera, un antic feu anarquista de Nou Barris que durant els darrers anys de la dictadura de Primo de Rivera va acollir ciutadans que vivien a les barraques de Montjuïc així com famílies d’immigrants.

També en els darrers anys s’ha avançat per conservar les cases baixes del barri de Plus Ultra, al barri de la Marina de Port, de Sants-Montjuïc. L’últim pas va ser declarar-les, a principis de 2015, nucli urbà singular. Al mateix districte a principis d’aquest octubre es va garantir la continuïtat de la Satalia, amb un pla especial de millora urbana que permetrà preservar aquesta zona singular de la ciutat. No va tenir tanta sort, però, la Colònia Castells, a les Corts, que l’any 2010 va començar a anar a terra.

Nuclis antics a conservar

A Sarrià, la planificació urbanística que es va fer fa 40 anys preveia alinear el traçat dels carrers i crear-ne de nous sense respectar la trama històrica. La conservació es va tirar endavant l’any 2008 amb una modificació del Pla General Metropolità. El nucli antic de Vallcarca també està blindat des de 2016 i qualsevol nova construcció ha de respectar el paisatge urbà del barri. Des d’aquest desembre, també el nucli antic de Sant Andreu ha ampliat la seva zona protegida.