És la coneguda com a Mitgera Pomera, la paret mitgera del carrer de Rubèn Dario que ara quedarà protegida pel nou Pla especial urbanístic de Sant Andreu. Un altre element d'interès és aquest jardí privat, conegut com la Catalunya en Petit, situat al carrer de Grau i que també simbolitza en certa manera l'esperit del nucli antic del barri. El de les casetes baixes d'una planta que ara amb la catalogació que ha anunciat l'Ajuntament quedaran molt més protegides. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat: "Per tant per preservar-los la millor manera és catalogar-los i per tant protegir-los implica que després una veina un particular no pugui desenvolupar modificiacions o alteracions" CARMEN ANDRÉS, regidora de Sant Andreu: "Protegeix vestibuls, vidreres, vestigi d'alguna escala es tracta de preservar la casa com a conjunt en alguns casos pel valor patrimobnial que tenen" La superfície total engloba unes 27 hectàrees del conegut com a Poble Antic de Sant Andreu de Palomar. Si bé es cataloguen algunes finques concretes com aquestes del passatge de Sòcrates en total són 130 finques que, d'una manera o altra, tenen assegurada la integritat de les seves façanes i fins i tot la dels jardins interiors de les cases. Tot plegat suposa certa tranquil·litat per als veïns de Sant Andreu que fa anys que lluiten per conservar el seu patrimoni històric, cultural i arquitectònic. SANTI SERRA, president AA.VV Sant Andreu de Palomar: " Que és un patrimoni que tenim aquí a la ciutat, al mig de Barcelona, tenim una història un poble i l'hem de preservar i conservar." El Pla especial de protecció ha de quedar aprovat definitivament a començaments d'any i ara en quedarà obert el període d'exposició pública.

Protegir el patrimoni històric

Bones notícies per a les casetes típiques del barri de Sant Andreu, el conegut com a poble antic, arran de l’aprovació inicial del Pla especial urbanístic de l’Ajuntament. Resseguint la morfologia urbana del que era l’antic nucli urbà de Sant Andreu de Palomar abans que fos annexionat a Barcelona l’any 1897, el pla permet afegir un 10 % al volum d’edificis protegits. Cal recordar que en el PGM anterior es protegia el 48 % del nucli històric i ara s’hi annexionen un total de 130 finques.

Catalogacions diferents

El nou pla concreta i desenvolupa el Pla General Metropolità anterior, que ja preveia que caldria protegir les illes de cases característiques de Sant Andreu de Palomar també conegudes com a quarterons. El nou pla preveu en concret la catalogació de nou edificis amb el nivell C (bé d’interès urbanístic). Aquest nivell obliga al manteniment de la finca i no es pot enderrocar. Hi ha 11 edificis més catalogats amb el nivell D (bé d’interès documental). Aquí es permet l’enderroc sempre que es presenti i s’aprovi un estudi historicoarquitectònic. També es fa una fitxa per a tot el conjunt del poble antic.

Lluita veïnal

Els veïns estan satisfets que la protecció que oferia el PGM ara es vagi concretant amb diferents catalogacions per edificis específics. Creuen que el patrimoni històric de l’Antic Poble de Sant Andreu de Palomar és un capital que interessa a tots els barcelonins i que aquest pla també pot ajudar a promocionar. També volen continuar amb un altre preservació del patrimoni, en aquest cas l’industrial. No volen que, per exemple, el nom de la Maquinista quedi associat únicament al centre comercial i desitgen que es posi en valor la memòria dels tallers metal·lúrgics de la Maquinista terrestre i marítima entre molts altres exemples.