Philippe Ariño és un escriptor francès, catòlic i homosexual que pregona que les persones del mateix sexe no han de mantenir relacions sexuals ni parella. Per això el fet que l’Arquebisbat l’hagi convidat com a ponent en una xerrada sobre la homosexualitat ha encès els ànims de bona part del col·lectiu homosexual a la ciutat, i ha suscitat una encesa polèmica.

Prop d’una quarantena de persones s’han concentrat aquest diumenge a la tarda davant la parròquia de Santa Anna per protestar contra la celebració de l’acte. A més, un grup reduït de persones també han boicotejat els minuts inicials de la conferència d’Ariño.

Des de l’Observatori contra l’Homofòbia denuncien consideren que l’acte crida a la discriminació. Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori, qualifica com a “greu” el fet que sigui l’Arquebisbat de Barcelona qui organitzi aquesta xerrada perquè té una “obligació ètica” d’exercir una política respectuosa amb la llibertat de les persones, també la sexual. Rodríguez també ha afirmat que aquest tipus d’actes amb una “única veu” pot crear estigmatització.

Per això, des de l’observatori van alertar la Generalitat, que ha obert un expedient informatiu per analitzar si l’acte és sancionable en aplicació de la Llei contra l’homofòbia. Per part de l’Ajuntament, la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ja va anunciar que el consistori enviaria un representant municipal per tal de “valorar” si cal obrir un “expedient sancionador” o “fer una denúncia”.

A banda del rebuig dels col·lectius LGTBI de la ciutat, alguns partits polítics, com el PSC, Esquerra Republicana i la CUP, també han criticat el discurs d’Ariño, que qualifiquen d’homòfob. Des del PSC, Arnau Ramírez, secretari LTGI del partit, ha exposat a l’exterior de la parròquia, abans de l’inici de la conferència, que “no en deixarem passar ni una”, ja que no es pot anar en contra els drets dels homosexuals ni tampoc la Llei contra l’homofòbia.

L’Arquebisbat de Barcelona, apel·la a la llibertat d’expressió

Des de l’Arquebisbat responen a l’allau de crítiques apel·lant a la llibertat d’expressió i a la necessitat d’escoltar totes les veus. De fet, el delegat de Joventut de l’Arquebisbat de Barcelona, Bruno Bérchez, ha dit que al debat també hi assisteixen catòlics homosexuals que no pensen com Ariño, i que no podien suspendre l’acte quan encara no en coneixien el contingut. El delegat, a més, ha afegit que les paraules de l’escriptor no representen la veu oficial de l’església.

Les paraules de Philippe Ariño

L’escriptor ha explicat que va descobrir amb 10 anys que era homosexual i que durant la seva vida ha patit homofòbia. A més, ha afegit que cap parella gai o lesbiana és “plenament feliç”. A la conferència també ha exposat als assistents que, segons ell, la Llei contra l’homofòbia ha estat aprovada per heterosexuals.