SERGI CANO, estudiant de Batxillerat "Aquesta matèria de modalitat la podíem triar entre 20 i a partir del 8 ens han informat que redueixen aquest ventall a quatre. No ens donen la possibilitat d'escollir i pot baixar la nota." MAR PUGA "Si arribem a saber això a primer de batxillerat potser no haguéssim agafat el batxillerat que tenim o haguéssim canviat assignatures. Que ens diguin això a quatre mesos ens indigna."

Per ara, els alumnes que feien la part general de la selectivitat havien de fer obligatòriament els exàmens de llengua catalana, llengua castellana, llengua estrangera i història o filosofia. Després podien triar qualsevol de les altres assignatures de la seva modalitat, en total, un ventall de 20 matèries. A partir d’aquest any, però, només tindran l’opció de presentar-se’n a quatre: matemàtiques II, llatí II, matemàtiques aplicades a les ciències socials II i fonaments de l’art II. Això vol dir que molts, segons el batxillerat que cursin, no podran escollir.

Segons els estudiants, aquesta nova configuració pot tenir repercussions sobre les notes i perjudicar-ne els resultats, perquè diuen que estaran obligats a examinar-se d’assignatures que no s’han pogut preparar adequadament durant l’any. També critiquen que no se’ls ha informat degudament i que els canvis s’han produït quan només falten quatre mesos per a la prova. A més, alguns alumnes no podran optar a la nota màxima, perquè no podran examinar-se d’aquestes assignatures per pujar nota.

Per això, el Sergi Cano i la Mar Puga, dos alumnes de batxillerat, han posat en marxa una petició a la plataforma Change.org  on demanen recuperar les mateixes matèries de modalitat que l’any 2016 i ja han recollit prop de 10.00 signatures. Arcadi Navarro Cuartiellas, secretari d’Universitats i Recerca, ha declarat que aquests canvis venen del Ministeri d’Educació i que l’Estat acceptarà que la Generalitat no els apliqui. De totes maneres, docents i alumnes demanen un document oficial que ho confirmi.