Durant tot el dia, la plaça d’Ernest Lluch del Parc del Fòrum s’ha convertit en un gran mercat de productes sense gluten. A més, s’hi han celebrat tot tipus d’activitats d’oci com jocs per a nens o actuacions musicals. L’objectiu és conscienciar sobre aquesta patologia i presentar les darreres novetats pel que fa a productes per a celíacs.

‘Les traces compten’

L’Associació de Celíacs de Catalunya està impulsant la campanya “Les traces compten” per conscienciar sobre la importància de ser rigorós a l’hora de manipular menjar per a celíacs. Olga Cuesta, presidenta de l’associació, critica que “ara s’han posat de moda dietes per aprimar-se o per millorar el rendiment esportiu que no tenen cap base científica i que han provocat que es banalitzi aquesta malaltia.”

Menjar sense gluten

La celiaquia és una malaltia autoimmunitària que provoca la pèrdua de les vellositats que recobreixen l’intestí prim. L’únic tractament que existeix és l’eliminació total del gluten de la dieta. De fet, la ingesta de tan sols 50 mil·ligrams d’aquest producte al dia ja els pot comportar conseqüències per a la salut. Moltes vegades els afectats tenen problemes quan van als restaurants. Les persones amb aquesta malaltia, com l’Eva Cuartiella, expliquen que “hi ha restaurants que amb bona fe fan dietes sense gluten però no tenen els coneixements que cal i no estan preparats”, per això reconeix que sempre mira que tinguin l’etiqueta de l’associació i parla amb el personal de l’establiment per assegurar-se que manipulen bé el menjar.

L’Associació celebra 40 anys

L’Associació de Celíacs de Catalunya és la primera organització creada a Espanya en defensa dels interessos del col·lectiu celíac. Treballen per millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i per conscienciar la població sobre la malaltia. També potencien la recerca en aquest camp i aquest any han atorgat la primera beca per impulsar un projecte científic sobre aquesta patologia que està dotada amb 6.000 euros.