Amb motiu de l’any europeu per la lluita contra el malbaratament d’aliments, el president de la Federació Espanyola de Bancs dels Aliments (FESBAL), José Antonio Busto, ha demanat aquest divendres un compromís polític i social per frenar urgentment el malbaratament de vuit milions de tones de menjar, una xifra que qualifica d’“intolerable”. Les causes del malbaratament no són sempre les mateixes, canvien en funció del nivell de la cadena agroalimentària, del tipus de producte o també del lloc en què es produeix el consum.

Segons un estudi elaborat pel Banc d’Aliments de Barcelona, els països industrialitzats on es produeix la gran part de malbaratament alimentari és en la distribució i consum a causa de la superabundància dels aliments que es produeixen cada dia. Començant per la producció agrícola i l’emmagatzematge en què es perden collites fins als errors d’envasament o els mals hàbits dels consumidors fan que es descartin aliments perfectament comestibles.

Per això, en aquest Congrés de la Fedreació Espanyola de Bancs d’Aliments, en què es troben anualment els 55 bancs d’aliments de l’estat, el malbaratament de menjar i la previsible caiguda dels fons d’aliments europeus han estat les dues principals preocupacions. Pretenen elaborar una estratègia comuna i revertir la situació actual i demanen que ni els polítics ni la ciutadania abaixin la guàrdia però tampoc les empreses.