La immobilització del malalt i el desplaçament fins al centre hospitalari és un dels moments més crítics en l’atenció a ferits en un accident de trànsit, de treball o en una agressió. De la intervenció dels professionals, pot dependre que s’agreugin les ferides dels pacients o que se’n provoquin de noves. A partir d’ara, aquesta actuació podrà ser més ràpida i eficient perquè tots els equips aplicaran un protocol que determina les tècniques, els materials i les comunicacions verbals que s’han d’utilitzar en la transferència de l’atenció del SEM a la de les urgències dels hospitals.

El SEM ha donat a conèixer el nou protocol a 750 professionals que han participat en una jornada que s’ha fet aquest dimecres a l’Hospital Vall d’Hebron, en què s’han detallat les últimes novetats en l’atenció a malalts traumàtics. El procediment l’han elaborat conjuntament el SEM i els hospitals Vall d’Hebron, Clínic, de Sant Pau, del Mar, Parc Taulí i de Bellvitge. S’aplicarà a tots els hospitals perquè passarà a formar part del codi PPT, de pacient politraumàtic.

Prop de 9.000 casos el 2015

Segons les últimes dades disponibles, el 2015 el codi PPT es va activar en 8.744 ocasions, la major part per a pacients de 16 a 60 anys. D’aquests, 450 casos (5 %) eren crítics i 878 (10 %) molt greus. El 60 % dels traumatismes no intencionats van ser per accidents de trànsit (xocs o atropellaments) i el 24 % es van produir per precipitacions.