Segons Ferran Garcia, autor de l’estudi, a l’estat espanyol el 70 % de la dieta es basa en productes processats, és a dir, aliments als quals se’ls afegeixen ingredients addicionals amb la finalitat d’alterar-ne el sabor, l’aspecte i la textura o bé les seves característiques de conservació, transport, emmagatzematge o preu. És per això que aquests productes contenen grans quantitats de sal, sucre i greixos, més de les que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En concret, els aliments que ingerim tenen un 50 % més de sal del que recomana l’OMS, un 65 % més de sucre i un 70 % més de greix.

Els autors de la recerca especifiquen que aquest problema s’accentua a les famílies amb menys ingressos, que pateixen més malalties cròniques com a conseqüència d’una mala alimentació. De fet, en passar de nivells de rendes alts a baixos, l’obesitat incrementa en més d’un 30 %, i aquesta diferència també es percep quan canvia el nivell d’instrucció de pares i mares. L’estudi conclou que, a Espanya, el 44 % de la població no pot seguir les recomanacions nutricionals  per l’elevat cost de productes frescos o ecològics.

Ferran Garcia explica que la mala alimentació s’ha convertit, sobretot en els últims anys, en el principal problema de salut pública a Catalunya. “Inclús més que el tabaquisme i l’alcoholisme”, afegeix. És per això que, juntament amb la campanya “Enverina’m”, s’ha creat l’Aliança per una Alimentació Saludable, una entitat pionera a l’estat que està formada per organitzacions en defensa dels consumidors, del món de la salut, i també agràries i ecologistes.