El president de l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica, Jordi Giró, ha rebut amb optimisme l’anunci d’aquest dimarts del conseller de Justícia, Carles Mundó, de tancar la presó de dones Wad-Ras el 2025 i traslladar-la a un nou centre penitenciari de la Zona Franca. Tot i que el tancament encara el veuen lluny, des de l’associació proposen que l’edifici aculli habitatges socials i un mercat.

Segons Giró, aquests dos equipaments ajudarien a solucionar el dèficit comercial que assegura que hi ha al barri de la Vila Olímpica del Poblenou i connectarien l’avinguda del Bogatell amb el barri de la Plata. Giró però es mostra escèptic amb la notícia per dos motius. D’una banda, perquè el tancament de Wad-Ras el 2025 encara el veu lluny; i de l’altra, perquè la proposta d’instal·lar un mercat i habitatges socials a l’edifici de la presó de dones ja es va pactar en altres acords de presons anteriors i encara no s’ha dut a terme.

Els sindicats, optimistes tot i la prudència

El responsable de presons del sindicat CSIF, Juan Luis Escudero, valora positivament el tancament de Wad-Ras el 2025, però alhora es mostra prudent. En aquest sentit, insisteix que el conseller de Justícia, Carles Mundó, encara no els ha reunit per explicar-los el tancament d’aquesta presó ni tampoc la proposta de clausurar la Model aquest mateix any.

Escudero celebra que Wad-Ras no es tanqui fins que no estigui construïda la nova presó de la Zona Franca i demana que es faci el mateix en el cas de la Model. “La Model no es pot tancar fins que no estigui el nou centre de preventius a la Zona Franca”, insisteix Escudero, que augura que clausurar la Model suposarà acomiadaments de treballadors, malgrat que el conseller ha reiterat diverses vegades que es garantiran tots els llocs de feina.