Malabars, dansa i espectacles de carrer es donaran cita al Parc de la Ciutadella en una nova edició del Mercè Arts de Carrer. El festival programarà actes de dia, però també de nit, inspirats en la llum i el foc, com aquestes coreografies entre flames. L'altra cara de l'Arts de Carrer serà al Castell de Montjuïc, amb les propostes de circ. La ciutat convidada d'enguany, Mont-real, portarà el Cirque Éloize, una de les companyies més innovadores que ha voltat arreu del món. També Mont-real signa una de les novetats de la Mercè 2012: un espectacle de llum, color i música amb projeccions sobre la façana del naixement de la Sagrada Família. Es podrà veure cada vespre com també un altre clàssic de la festa, les projeccions a l'Ajuntament, enguany titulades 'La casa de tots'. El toc d'inici, les cercaviles de gegants i bestiari popular i les jornades castelleres a Sant Jaume no faltaran en una festa que ha reduït un 3% el pressupost. Una rebaixa que, per l'Ajuntament, passarà desapercebuda. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "El nostre desig és que tots ens esforcessim a fer més amb menys, no? Això vol dir que pel que fa a activitats, actuacions musicals, programació no s'ha de notar cap canvi." El Piromusical a Montjuïc tancarà la festa el dia de la Mercè a la nit. Músiques vinculades a Barcelona seran la base d'un espectacle que conduirà la veu dels Jocs del 92, Constantino Romero, en un homenatge als 20 anys d'aquella fita.

L’espectacle es farà durant tres nits consecutives a la façana del Naixement de la Sagrada Família. Seran projeccions inspirades en Gaudí. On també hi haurà novament projeccions és a la façana de l’Ajuntament.

La Ciutadella de dia i de nit

El Parc de la Ciutadella tindrà un any més una vessant de dia i una de nit. Dansa i teatre en horari diürn i llum i noves tecnologies un cop es faci fosc. Entre les propostes destaquem una trobada insòlita damunt l’escenari que reunirà la Banda Municipal de Barcelona, el ballarí Guillem Alonso i altres ballarins de claqué i swing de la companyia Luthier Dansa. El ballarí Alonso és especialista en una modalitat de ball sobre la sorra i resultarà curiós descobrir com sona el seu ball acompanyat de la Banda Municipal.

Pel  que fa als nous espais, el Zoo commemora els 120 anys d’història i s’afegeix al programa d’actes amb una proposta per a nens i adults. Els visitants hi trobaran un carrusel i dues instal·lacions lúdiques. A banda, també s’hi podrà veure una mostra fotogràfica de la dilatada història del zoo. El Palauet Albéniz també s’hi incorpora i s’omple d’artefactes peculiars, de circ i de música.

Catifes de flors

Per primera vegada l’art de les catifes de flors arriba a Barcelona. El diumenge 23 l’avinguda de les Drassanes quedarà coberta per les creacions de catifaires arribats de França, Alemanya, el Japó i Itàlia i també de localitats més pròximes com Arbúcies, Sallent, Sitges o la Garriga.

Espectacles familiars

L’oferta per a tota la familia es concentrarà en bona part al Parc de la Ciutadella, amb espectacles de malabars i jocs interactius i  també al castell de Montjuïc on es pogramaran un any més els espectacles de circ. La companyia Monti i Cia hi presentarà ‘Història d’un pallasso’, un muntatge que a través de diferents disciplines explica la història dels pallassos des del temps dels egipcis.

Mercè Música

A banda de la programació del BAM, la festa major oferirà concerts a la plaça de Catalunya, l’avinguda de la Catedral, la plaça de Sant Jaume i el Parc del Fòrum. Hi actuaran els terrassencs La Carrau, el grup de rumba Los Amaya, la cantant mallorquina Maika Makovski i Roger Mas i la Cobla Sant Jordi. I el dia de la Mercè, el 24, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, sortirà per primer cop al carrer per oferir un concert amb un repertori de la música clàssica més popular.

Fotos de la Mercè

Amb l’etiqueta #InstaMercè, la festa major convida a compartir la Mercè a través de la fotografia i l’aplicació Instragram. Les imatges s’han d’etiquetar i seran projectades en diferents pantalles repartides per la ciutat. El programa complet de la festa dia per dia es pot consultar en aquest enllaç.