Passejar per l'interior de l'antic Mercat del Born serà una realitat d'aquí a poc més d'un any. Serà una gran plaça ciutadana que permetrà creuar del Born a la Ciutadella. Des de passeres elevades, el visitant podrà veure, a més, el jaciment descobert a sota, testimoni de la Barcelona del 1700. L'entrada serà gratuïta, però hi haurà visites guiades de pagament al soterrani, fent un recorregut pels carrers d'aquella ciutat. La planta superior es completa amb quatre sales, una per a l'exposició permanent amb més de 1.500 peces trobades al jaciment. També hi haurà una sala per a exposicions temporals i una de polivalent per a actes culturals i veïnals. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo crec que la gent quan ve aqui i veu això... les discussions que hi van haver en el seu dia s'acaben. Quan veus això veus que és un èxit col·lectiu". La inauguració l'11 de setembre de l'any que ve no és casual. Aquesta data marcarà l'inici dels actes de celebració del 300 aniversari dels fets de 1714. El Born vol ser, de fet, una aproximació a la societat d'aquella època i a tot el que va haver de viure. QUIM TORRA, director del Born Centre Cultural "El Born és la zona zero dels catalans. I això marca de manera profunda el concepte del centre i l'ha d'impregnar. Arribar fins aquí no ha estat fàcil. L'antic mercat s'ha sotmès a una rehabilitació profunda que n'ha conservat l'esquelet original, però que pel mal estat en què es troba ha obligat a refer algunes peces de ferro. També s'ha canviat tota la teulada i s'hi ha afegit un aïllant a sota. La inversió total des de 2005 és de 84 milions d'euros. Les obres es traslladaran ara a l'exterior amb la urbanització dels carrers de l'entorn que passaran a ser de prioritat per al vianant.

Aquest és l’aspecte que ofereix l’interior del futur Born Centre Cultural just quan falta un any perquè obri portes. El projecte definitiu converteix l’antic Mercat del Born de Barcelona en un centre cultural que integrarà les ruïnes del segle XVIII i servirà per explicar com era la capital catalana aleshores i com va ser arrasada per Felip V. La major part del jaciment arqueològic es manté a la vista. El centre organitzarà visites guiades de pagament al jaciment, en grups d’unes 20 persones, tot passejant pels carrers de l’antiga ciutat del 1700.

A cada extrem de la planta principal hi haurà una sala. Una serà per a l’exposició permanent, en què s’hi mostraran els milers de peces trobades al jaciment, així com maquetes i vídeos per explicar la societat barcelonina del 1700. Hi haurà una altra sala per a exposicions temporals, una de polivalent per a activitats culturals i veïnals, i una cafeteria i sala d’estar.