JOAQUIM ROQUETA, secretari general de la Coordinadora LGTB: "Estem molt contents per la resolució, creiem que ja era hora de recuperar la dignitat per al nostre col·lectiu. Han estat set anys d'un recurs de la vergonya. Pensem que durant aquest temps totes les famílies han estat amb una inseguretat jurídica que no sabien què passaria. I volem agrair a tots els partits polítics i moviments socials que en el seu moment ens van donar suport." Elisabeth Vendrell, presidenta Associació de Famílies Gais i Lesbianes: "Nosaltres ens vam casar l'octubre del 2005, bastant aviat, així com ho vam tenir tot arreglat, i la veritat és que va ser un moment esplèndid." Dolors Chavarría: "Quedava aquí penjat aquest recurs que va interposar el PP i que per tant aquí estava a veure què passava." Els dubtes de l'Elisabeth i la seva dona, la Dolors, s'han resolt aquesta tarda. El Tribunal Constitucional finalment ha avalat el matrimoni. I com el seu, el de les més de 30.000 parelles que s'han casat al llarg d'aquests anys. Per elles, la resposta dels jutges ha trigat massa a arribar. ELISABETH VENDRELL, presidenta de l'Associació de Famílies Gais i Lesbianes: "És horrorós haver hagut d'esperar set anys per tenir aquesta sentència positiva. També és veritat que han estat set anys que han servit per demostrar que no passava res." DOLORS CHAVARRÍA: "Hauria estat un acte de valentia per part del PP retirar-lo i no esperar que siguin uns altres els que prenguin la decisió d'una cosa que ja han vist que no passava res."

Després de set anys ha arribat la sentència del TC amb el suport de vuit magistrats que hi han votat a favor i tres en contra. D’aquesta manera el Tribunal Constitucional treu la raó al PP, que demanava que no s’equiparés el matrimoni entre persones del mateix sexe amb el matrimoni entre un home i una dona.

Les entitats i col·lectius de gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals han aplaudit la decisió del Tribunal Constitucional. “Creiem que la sentència serà irrevocable i que no s’haurà de qüestionar mai més el matrimoni igualitari”, ha dit Joaquim Roqueta, secretari general de la Coordinadora de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de Catalunya. La coordinadora ha alertat que el PP podria retallar altres drets que té aquest col·lectiu, com les operacions de sexe dels transsexuals o bé els tractaments de fertilitat de dones lesbianes que volen ser mares. Roqueta ha afegit que després d’aquesta sentència favorable cal activar polítiques més proactives dins de l’esport, l’educació i altres àmbits.

Aquest dimecres a les 18 h es farà una concentració per celebrar la decisió del TC al Parc de la Ciutadella, just davant del monument en memòria dels gais, les lesbianes i les persones transsexuals que han patit persecució i repressió al llarg de la història.

Des de que va entrar en vigor la llei, s’han casat a tot l’estat quasi 30.000 parelles del mateix sexe.