L’Hospital Clínic és un dels 10 hospitals que participa en l’assaig d’implantació del marcapassos Micra, el més petit del món. Es tracta d’un aparell creat per l’empresa Medtronic que destaca per la mida, només 24 mm, per no tenir cables i per poder-se implantar de forma mínimament invasiva.

L’equip del doctor Lluís Mont, cap d’Arítmies del Clínic, i el doctor Josep Brugada, director mèdic del centre, han implantat quatre dels marcapassos més petits del món, l’últim aquest mateix matí. Tots els pacients patien bradicàrdia, és a dir, una alteració del ritme cardíac, de menys de 60 batecs per minut. Les intervencions van començar a fer-se durant el mes de febrer i tots quatre pacients tenen, de moment, una evolució favorable.

El doctor Mont apunta que “gràcies a la facilitat de l’implant a través de la vena femoral i a l’absència de cables, s’evita la possibilitat de ferides i disminueix notablement el risc d’infeccions i de disfunció dels elèctrodes, un problema comú dels marcapassos estàndard”.

La resta de centres europeus que participen en l’assaig són d’Àustria, Hongria, els Països Baixos i França. Entre tots aquests hospitals s’han fet 24 trasplantaments.