ANTONI TRILLA, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic "Especialment molt important el tema de m'estic ofegant, però ofegar vol dir ofegar-se, no vol dir tinc una mica de tos, sinó no puc caminar, o em canso molt fàcilment... Davant d'aquesta situació i si està dintre del període de sis setmanes d'haver visitat el parc, el correcte és que consulti el sistema sanitari i ja es valorarà si és això o qualsevol altra cosa. Hem de dir molt clar, perquè afortunadament és així, que aquí no hi ha cap risc de contagi secundari. Les persones que conviuen amb potencials persones que hagin estat exposades no tindrien, suposant que estiguessin infectades, no tindrien cap risc d'infectar-se elles."

Els Estats Units han emès una alerta mundial per prevenir d’aquest risc de contagi tots els turistes que hagin acampat, entre el juny i l’agost, a la zona de Curry Village, al Parc Nacional de Yosemite. El portador del virus són els excrements i l’orina d’un ratolí i el contagi amb els humans es produeix a través de les vies respiratòries. El risc de contagi és molt baix però la taxa de mortalitat és alta, d’entre el 30 i el 40%. De fet, als Estats Units ja hi ha hagut tres morts.

L’Hospital Clínic atén les consultes

El Clínic ha atès en les darreres setmanes una trentena de consultes de turistes que han estat en aquest parc durant l’estiu. Segons el responsable del Departament d’Epidemiologia del Clínic, cap pacient dels que han atès no presenta els símptomes del contagi, que són els mateixos que una grip. Per exemple, una febre alta, malestar general, sensació d’ofec i cansament fàcil. El virus no es transmet entre persones, però sí en la manipulació de les mostres de sang per a l’anàlisi. El període màxim d’incubació són sis setmanes.