Menjar bé i ser respectuós amb l'entorn. Aquest és l'estil de vida pel qual aposta la Fira agrícola de Collserola i la de la Biodiversitat Domèstica, una mostra d'agricultura ecològica que vetlla per la preservació de productes autòctons. I això requereix, entre altres coses, recuperar les llavors dels cultius de tota la vida. VÍCTOR GARCÍA, membre de la Xarxa de Graners de Catalunya "Les han conservat durant cents d'anys els pagesos, aquestes llavors. Nosaltres considerem que això és un patrimoni de Catalunya, com pot ser una ermita romànica. És part de la nostra cultura aquestes varietats tradicionals..." La fira vol familiaritzar la gent amb els cultius ecològics i de proximitat. Mercats com aquests permeten que hi hagi una relació més directa entre consumidors i productors. Des de la primera edició han augmentat el nombre de vistitants i de paradistes del mercat. Aquesta tendència demostra l'interès creixent per l'agricultura ecològica. Es per això que els organitzadors volen engegar un hort comunitari en què participaran tots els veïns. Un hort on es produiran, entre altres, tomàquets com els que s'han pogut tastar avui. CECÍLIA BELZA "Hem tastar tots els tomàquets, i ens han agradat tots moltíssim perquè hem notat moltíssima diferència amb el tomàquet que tenim a casa normalment. S'apreciaven gustos diferents entre un tomàquet i un altre, textures diferents... l'anaves provant i pensaves no cal cuinar aquests tomàquets." Redescobrir el gust dels aliments fa que cada vegada siguin més els que reivindiquen els beneficis d'una agricultura propera i respectuosa amb el medi ambient.

Més de 30 parades han participat aquest cap de setmana a la V Fira Agrícola de Collserola i III Fira de la Biodiversitat Domèstica de la Xarxa Catalana de Graners. Un esdeveniment doble que busca promoure la recuperació de varietats antigues de productes agrícoles tradicionals.

Les activitats van començar dissabte, 8 de setembre, al Centre Cívic Vázquez Montalbán amb xerrades en defensa de l’autonomia alimentària i del patrimoni genètic. Al llarg del diumenge, els visitants han pogut tastar una selecció de tomàquets orientals, olis i cebes i han participat en tallers de conservació de llavors i d’elaboració de cervesa.

A més del cultiu de productes ecològics, la fira defensa un model de consum sense intermediaris, equilibrat i respectuós amb els ecosistemes regionals.

La mostra se celebra dos cops a l’any i a cada edició ha augmentat la participació, una tendència que demostra l’interès creixent pels cultius ecològics.