Només entrar les persones cegues poden, gràcies a aquesta maqueta, percebre com és l'edifici modernista que acull les runes i on són els diferents serveis de l'espai. MANEL MARTÍ SALVADOR, president de l'associació Discapacitat Visual de Catalunya "En el cas de la ceguesa busquem sempre informació tàctil i auditiva. Com no existeix la vista, cal suplir-la amb l'audio i el tacte. Tot el que siguin continguts tàctils o auditius ens van genial." Això sí, sempre hi ha qüestions a millorar. PAQUITA GARCIA, Associació Catalana per a la Integració del Cec "M'ha agradat molt la maqueta, però m'agradaria que també es fes al jaciment una maqueta de les cases de l'època, és una cosa que s'ha de plantejar també." El centre garanteix l'accessibilitat física gairebé total. Les runes no es poden trepitjar en cadira de rodes, però es poden contemplar des de la planta superior i des d'aquesta plataforma. Però a banda de les barreres físiques, també hi ha les comunicatives i en aquest sentit El Born és també un model a seguir. Un exemple és l'exposició inaugural, que s'ha adaptat per a persones amb discapacitat visual, auditiva i intel·lectual. Disposa d'audiodescripcions o llengua de signes. IRMA ROGNONI, regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats "El gran repte d'ara és treballar l'accessibilitat comunicativa. En aquest sentit la instal·lació del Born és una prova real, efectiva i seriosa del que és l'accessibilitat comunicativa, si no que també és un model dins del que són museus i altres equipaments públics." En aquesta línia El Born disposa també de fullets en braille, amb macrocaràcters i pictogrames.

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i l’Institut de Cultura de Barcelona han presentat aquest dimecres els mecanismes d’accessibilitat comunicativa que s’han implantat a “Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714”, l’exposició inaugural d’El Born Centre Cultural.

Al llarg del recorregut de l’exposició el visitant es troba amb codis SPQR que permeten descarregar al mòbil el contingut de l’apartat en el llenguatge que triï l’usuari: audiodescripció per a persones amb discapacitat visual, llengua de signes, lectura fàcil (textos adaptats per als visitants amb discapacitat intel·lectual o dificultats per a la comprensió lectora) o comunicació alternativa o augmentativa.

A banda la mostra també inclou dos espais tàctils amb mapes i rèpliques de diferents objectes exposats a les vitrines (com un fusell, una pistola amb pany miquelet…) per a les persones amb discapacitat visual pugui comprendre.

Pel que fa al conjunt de les instal·lacions centre cultural, l’accessibilitat física gairebé total. L’únic espai que no es pot visitar amb cadira de rodes són runes, però el jaciment és pot admirar des de la planta superior, i hi ha una plataforma a peu pla amb accés garantit a qualsevol persona amb mobilitat reduïda.

El Born disposa de dues cadires de rodes en prèstec, audioguies i fulletons en Braille i macro caràcters. A banda a les dues entrades hi ha plànols tàctils d’orientació i una maqueta de l’edifici.