La defensa, a més, assegura que la versió que van donar els agents quan van anar a declarar no coincideix amb la dels testimonis. D’una banda, segons ha explicat l’advocat de la família, els policies sostenen que la víctima es va negar a parlar amb ells, que va llançar-los una taula i que va intentar fugir. Segons les mateixes fonts, els testimonis apunten, en canvi, que els agents van conversar durant uns dos minuts amb la víctima.

Tot i que en la reducció van participar-hi fins a sis agents, de moment la família només sol·licita que se n’imputin dos perquè, segons diuen, són els qui haurien d’haver detectat l’estat en què es trobava Alfonso Bayard. Per això, la defensa els atribueix un presumpte delicte d’homicidi imprudent. Segons han explicat, de moment no hi ha indicis que la resta d’agents, que van arribar quan ja havia començat la reducció, tinguessin elements per detectar que Bayard patia un brot psicòtic.

Els fets van tenir lloc el 2 d’abril, després que els responsables d’un bar de la plaça alertessin els Mossos perquè hi havia un home molt alterat a la terrassa del local. Bayard va morir poc després que fos reduït per la policia, en unes circumstàncies encara pendents d’aclarir. Tant els agents que van participar en la maniobra com diversos testimonis que van presenciar els fets van declarar al jutjat el 16 d’abril.