En un comunicat, l’entitat adverteix que un perfil allunyat al de Sistach podria comportar que el recel, el desencant, la desconfiança “o fins i tot el rebuig, s’instal·lin un altre cop en el cor de molts fidels”. Demanen que el successor de l’actual arquebisbe de Barcelona sigui un home que sintonitzi amb la tradició eclesial de Catalunya i parli català.

En referència als possibles noms que sonen per rellevar Sistach, Església Plural és categòrica: “Ni el cardenal Antonio Cañizares ni cap altre prelat d’un perfil semblant poden ser els candidats cridats a ocupar la seu de Barcelona, ni cap altra a Catalunya”. El col·lectiu va fer arribar la carta al propi Cañizares i al cardenal responsable de la Congregació per als bisbes, Marc Ouellet.

Església Plural vol que el successor de Sistach sigui capaç d’acollir tots els anhels que en aquest moment són tan vius a la societat catalana”, i ha assegurat que l’Estat mira d’intervenir en cada relleu episcopal per nomenar un bisbe de la seva conveniència. “L’Estat espanyol ha mantingut una clara voluntat d’assimilar la cultura catalana a la majoritària a Espanya, de matriu castellana”.