Tres equips d’investigadors d’aquests centres barcelonins liderats pel professor Carles Enrich, han constatat que el colesterol té un paper fonamental en la capacitat de les cèl·lules per moure’s i envair altres teixits. Els resultats de l’estudi mostren que l’acumulació de cèl·lules de colesterol LDL (low density lipoproteins) podrien ser clau per potenciar la mobilitat cel·lular i, en canvi, els nivells alts de colesterol HDL (hig density lipoproteins, més conegut com a colesterol bo), podrien evitar la propagació cel·lular.

Aquest estudi, publicat en una revista internacional, s’ha realitzat amb cultius cel·lulars de pacients amb la malaltia de Niemann-Pick, que pateixen una anomalia genètica que provoca l’acumulació de colesterol dins les cèl·lules, fet que causa trastorns motors i neurològics. “Generalment s’entén que el colesterol és un dels principals lípids del nostre cos, és a la sang, però poca gent es qüestiona què fa aquest colesterol dins la cèl·lula”, ha explicat Carles Enrich. “Ara hem vist que el colesterol és clau per regular mecanismes com el moviment i la propagació cel·lular i, per tant, per a la metàstasi”.

La investigació obre noves vies terapèutiques respecte al control de la metàstasi (el procés pel qual les cèl·lules cancerígenes envaeixen els teixits sans) i pot contribuir a analitzar noves estratègies per tractar persones amb càncer que tenen alhora problemes de colesterol, ja que això pot fer variar l’evolució de la malaltia i permetre, en un futur, la personalització dels tractaments.