La Dores viu en una comunitat que toca, paret per paret, amb una altra on hi ha un hostal de joves. Una activitat turística que, assegura, genera problemes als veïns contigus amb l'altre edifici. DORES PÉREZ, veïna "El sufrimiento es este: ruido, ruido y ruido. Cuesta mucho volver a como estábamos antes". L'hostal fa un mes que està precintat. La pressió veïnal i una inspecció posterior en va detectar deficiències que ara s'intentaran corregir. Els amos diuen que han seguit tots els passos i que l'activitat era legal. NACHO SUÁREZ, gerent del Black Swan Hostel "El que, des del meu punt de vista, està bastant malament és que et donin permís per obrir, faci's una inversió, i que després et diguin: s'han queixat, et tanquem". Per evitar problemes de convivència com aquests generats per activitats turístiques, el districte de l'Eixample ha posat en marxa un protocol per respondre-hi amb més rapidesa. I no és casual. En els últims tres anys la xifra d'apartaments turístics legals s'ha triplicat, fins als 2.700, i en un cap de setmana hi poden haver unes 4 trucades de veïns per molèsties. Amb el nou pla, la Guàrdia Urbana comprovarà amb celeritat si l'establiment compleix la normativa i, en cas de problemes o no tenir llicència, s'hi aplicarà una sanció d'entre 9.000 i 90.000 euros. GERARD ARDANUY, regidor de l'Eixample "Fins ara la resposta era molt complexa. Ara anem més enllà, ara anem a buscar el titular de l'activitat. I li anem a dir que ha de fer bé la seva feina. No ens hi posem en si és o no un bon professional. Ens hi posem en què vostè està trencant ara mateix la convivència del seu espai". L'Eixample té ara a les mans 49 expedients oberts per finques amb pisos turístics amb problemes greus de convivència. De les últimes 200 peticions per obtenir una llicència, el districte n'ha denegat 30 perquè no complien els requisits.

Fa tres anys a l’Eixample hi havia un miler de pisos turístics. Avui n’hi ha 2.700 amb llicència en un parc de 133.000 habitatges. Vista aquesta proliferació, lligada al boom turístic que viu Barcelona, l’Eixample ha elaborat un pla per garantir la convivència amb els veïns. El regidor Gerard Ardanuy ha reconegut que fins ara la resposta en els casos de denúncia per soroll eren de difícil solució “perquè la normativa era vaga”. Ardanuy ha aclarit que la voluntat “no és regular el sector, sinó protegir els veïns perquè n’hi ha molts que viuen situacions de molta tensió”. Situacions que coneixen molt bé els veïns de 49 pisos als quals ja s’ha obert un expedient sancionador. “Són pisos reincidents, d’alta conflictivitat”, ha dit Ardanuy. N’hi ha alguns amb llicència i d’altres que no en tenen.

Un dels eixos del nou pla és l’enduriment de les sancions  als promotors d’aquells apartaments que causin problemes de convivència contrastables i que no tenen llicència per exercir. Les sancions oscil·laran entre els 9.000 i els 90.000 euros en funció dels incompliments que es detectin en l’espai.

El districte ha creat un grup de seguiment de tots els casos que està format per un tècnic de llicències, un inspector del districte  i dos agents de la Guàrdia Urbana. En el cas de l’actuació policial també s’han agilitzat els protocols de manera que quan es rebi una trucada relacionada amb un apartament turístic els agents es desplaçaran al lloc amb coneixement de si el pis en qüestió té en ordre la llicència o no. En la mateixa visita ja es comprovarà el nombre d’usuaris i es podrà obrir l’expedient al moment.

Assessorar els veïns sobre els seus drets

Un altre dels eixos és l’assessorament a les comunitats de veïns afectades sobre els procediments a seguir per evitar la instal·lació d’aquest tipus d’habitatges en el seu edifici. De fet, hi ha comunitats que desconeixen que poden fer una modificació dels estatuts per prohibir aquesta activitat en l’immoble. En els casos en els que l’habitatge s’ha obert amb antelació a la reforma dels estatuts, se’ls informarà dels passos a seguir per tal de poder actuar per la via civil.