escola calor

El Departament d’Educació no tancarà els centres escolars ni tampoc té previst retallar la jornada escolar quan faci molta calor, tal com demana el sindicat USTEC. En plena onada de calor i entremig de les queixes d’algunes escoles per les altes temperatures, la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha dit que “no reduirem més el temps lectiu, no enviarem nens a casa a les 12 h perquè ningú no ens garanteix que a casa estaran millor”.

En una entrevista a ‘Els matins’, de TV3, Mora ha afegit que “si cal, fem més lleure o més estones de pati. Si cal, fem aquestes classes a parcs i patis, ho hem après en pandèmia”, i insisteix que “no hi ha garanties que els infants, sobretot els més vulnerables, estiguin millor al carrer o a casa que a l’escola. I, per tant, les escoles i instituts han de complir amb la seva funció social”.

Es prioritzen mesures “passives” com persianes, ventilació encreuada o arbres

Mora ha assegurat que el departament estudia cas per cas els centres que tenen problemes amb la ventilació i la calor a les aules. S’hi fan visites i si és necessari “es posarà ventilació artificial si ho diu riscos laborals”. Ara bé, ha volgut deixar clar que es treballa perquè “els edificis siguin sostenibles sense càrrega energètica afegida”. També ha explicat que el departament promou actuacions urbanístiques amb mesures passives com “posar persianes, estores, i baixar-les en hores de sol i garantir ventilació encreuada” i també posar verd als patis (arbres) per afavorir una bona temperatura a les aules i guanyar ombres.

Educació admet que les escoles tenen un repte per al futur proper i és adaptar-se a les onades de calor, que cada cop seran més freqüents.