El mes de febrer l’empresa de demolició Control Demeter va tirar a terra unes naus industrials del carrer de Badajoz, a la intersecció amb el dels Almogàvers. En poc més de dues setmanes en van enderrocar les estructures, que, segons ha pogut saber betevé, tenien amiant en columnes, bigues i sostres. Malgrat això, no es van seguir el protocols obligatoris marcats per la llei per garantir que aquest material cancerigen no allibera fibres a l’ambient.

La tècnica de prevenció d’higiene industrial Flori Ariza corrobora que la demolició d’aquests edificis es va fer sense seguir els protocols. Segons explica, les imatges gravades per betevé evidencien que les naus tenien arrebossats d’amiant en bigues i columnes. Si s’hagués seguit el protocol, afegeix, s’haurien d’haver aïllat al buit amb una bombolla de plàstic les parts amb amiant, que s’hauria d’haver retirat manualment pels treballadors, que, a més, han d’anar degudament protegits amb vestits especials i màscares.

“S’hauria d’haver fet una una bombolla i un tractament al buit perquè tota la fibra verge d’amiant caigués al terra. Aquí el que han fet és tirar-ho a terra i provocar un núvol de pols. I això ha quedat a l’ambient.”

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Les malalties de l’amiant: com afecta a la salut?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/efectes-amiant-salut/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

L’empresa nega no haver seguit els protocols

Durant la demolició, betevé va alertar la Guàrdia Urbana i l’Ajuntament dels fets, i es va adreçar a l’empresa, que nega no haver seguit els protocols. El consistori assegura que els tècnics que van visitar l’obra van comprovar que disposaven del pla de treball que atorga la Generalitat, que especificava que l’edifici tenia amiant en sostres, bigues i columnes. Malgrat aquesta visita, els treballs van continuar. L’empresa va acabar empaquetant l’amiant, però tampoc no va utilitzar el plàstic que marca la llei.

La Generalitat assegura que no li consta l’existència de cap pla de desamiantat al nom d’aquesta empresa per a aquestes obres i assenyala que, en tot cas, si no s’ha fet bé s’ha de denunciar a Inspecció de Treball.

Segons les víctimes, és habitual no seguir els protocols

L’associació de víctimes de l’amiant (AVAAC) i experts consultats coincideixen a assenyalar que és ben habitual que, fins i tot les empreses autoritzades, ignorin els protocols de retirada de l’amiant. Segons el vicepresident de l’AVAAC, José Luis Gómez, sovint s’assabenten de casos d’obres en què “es vulneren els protocols de retirada de l’amiant i es posen en risc treballadors i ciutadans”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Com s’ha de retirar l’amiant de les uralites i del metro?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/com-es-retira-amiant/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

L’associació de víctimes de l’amiant creu que les administracions haurien d’estar més a sobre de les empreses per garantir que se segueixen els protocols. Denuncien que la Generalitat no comprova “in situ” si els enderrocs es fan correctament. L’Ajuntament, subratllen, només comprova que disposin del pla de treball pertinent, que atorga el Departament de Treball.

Si els treballs no es fan correctament, segons alerta Josep Tarrés, pneumòleg i expert en amiant, pot desembocar en un problema de salut greu per a veïns i treballadors.

“Una demolició mal feta significa que hi haurà una emissió important de fibres d’amiant a l’aire. Aquest aire, quan s’inhala, fa que les fibres penetrin a l’aparell respiratori i s’hi quedin. Això pot provocar malalties respiratòries cròniques o el que és pitjor, poden tenir un efecte cancerigen.”

A diferència d’altres països, aquí les administracions ni tan sols saben on hi ha amiant i on no perquè mai no s’han destinat recursos a fer un mapa de punts on encara es pot trobar aquest material. Barcelona n’és ple, sobretot de fibrociment, que ja ha acabat la seva vida útil i comença a alliberar fibres a l’ambient. El consistori va assegurar a betevé que és conscient del problema i que ja treballa en un inventari de l’amiant a la ciutat. Segons expliquen, es presentarà aquesta primavera i serà el pas previ, diuen, a un pla de retirada.

Comparteix a: