Diversos col·lectius de Vallcarca han presentat un pla alternatiu per al futur eix verd de Vallcarca. Aquest projecte de rambla ve de l’any 2002, i preveu l’enderroc de cases entre l’avinguda de Vallcarca i el carrer de Bolívar i la construcció de tres grans infraestructures de ciutat: un dipòsit pluvial, una subestació elèctrica i un parc de neteja de BCNeta. El pla alternatiu proposa mantenir les edificacions ja existents i repensar la ubicació d’aquestes instal·lacions.

La plataforma d’afectats per l’eix verd està formada per l’associació de veïns Som Barri, l’Assemblea de Vallcarca, l’assemblea de treballadores de La Riera, l’Ateneu Popular de Vallcarca, l’Associació Cultural Reina i diversos veïns. Tots plegats han presentat un projecte alternatiu. El principal escull amb el pla oficial és la instal·lació de tres infraestructures de ciutat: una subestació elèctrica al solar de les monges, un parc de neteja de BCNeta on ara hi ha la Bodega la Riera i un dipòsit pluvial entre el solar de La Casita Blanca i el carrer d’Agramunt.

Un pla alternatiu per a l’eix verd

A la nova proposta demanen que es reubiquin aquestes instal·lacions entre altres raons perquè els arquitectes que els donen suport argumenten que el ciment no permetria plantar arbres. La infraestructura més gran és el col·lector d’aigües residuals. “Estem parlant d’un forat de 15 metres de profunditat al costat del carrer de Bolívar, una obra que comportaria vibracions”, explica Aldo Ventura, d’LHRC Arquitectura.

Aturar enderrocs i pacificar el barri

Les infraestructures no són l’únic problema segons la plataforma d’afectats per l’eix verd. Estan en contra dels enderrocs i expropiacions que planteja el pla del 2002 per fer la rambla. El pla alternatiu proposa aturar-los i aprofitar les mitgeres dels edificis per crear jardins verticals. A més, creuen que s’ha de pacificar el barri ampliant voreres, fent carrers per a vianants com el d’Agramunt, creant 10.000 metres quadrats de zona verda i mantenint espais de vida social com la Bodega la Riera, la placeta de la Palmera o habitatges històrics. Segons David Castellet, de la plataforma d’afectats per l’eix verd, “és una burrada arrasar totes les cases que tenim d’aquí fins a dalt i dir-ne rambla”.

Jornades de participació a la vista

Els col·lectius reclamen més informació a l’Ajuntament sobre les tres infraestructures que han d’instal·lar-se a Vallcarca i que es faci un procés participatiu com el que ja es va fer i va acabar conservant el nucli antic del barri. El districte de Gràcia explica que ja s’han fet els estudis previs de les infraestructures i que ara es debatrà en les taules veïnals del barri. Tot i això, l’Associació de Veïns de Gràcia Nord – Vallcarca, que sempre s’ha mostrat favorable a la rambla verda del pla del 2002, no està d’acord amb el pla alternatiu i demana que el pla oficial es tiri endavant i no es demori més.