Entre 20 i 30 dones d’entitats feministes com Ca la Dona o Novembre Feminista han fet aquest dimarts una acció col·lectiva al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Volen denunciar el paper de la justícia davant dels casos de violència de gènere. Un paper que consideren “patriarcal” i “ineficaç”, i que acaba comportant una revictimització de les dones que pateixen la violència masclista en els àmbits de parella, familiar, laboral o, també, institucional.

Les activistes han entrat de quatre en quatre a les dependències de l’Oficina d’Atenció Ciutadana del Consell General del Poder Judicial a Catalunya per presentar-hi reclamacions a títol individual, totes amb el mateix contingut: vuit mesures que consideren necessàries per millorar l’actuació de la justícia en casos de violència vers les dones. Entre els principals punts de la reclamació hi ha la petició per ampliar el concepte de violència de gènere per què no es limiti a la parella o exparella i inclogui també casos com els matrimonis forçats o els delictes d’odi contra les dones. També demanen incrementar el número de jutjats de violència de gènere i les seves competències, millorar el sistema policial de seguiment o formar els professionals de la justícia que intervenen en aquest tipus de processos, entre d’altres. Mesures que, d’altra banda, estan incloses en l’anomenat Conveni d’Istanbul, impulsat pel Consell d’Europa i subscrit per l’estat espanyol.

Prèvia del 8 de març

L’acció feminista d’aquest dimarts també es farà de manera coordinada en altres ciutats de l’estat i té lloc la mateixa setmana de la vaga feminista del 8 de març, dia en què aquestes entitats també secundaran la gran manifestació convocada a les 18.30 h a la Gran Via de Barcelona.