La xifra de nous donants de sang a Catalunya s’ha estabilitzat en els últims cinc anys. Des del 2014, unes 35.000 persones s’han acostat cada any a un hospital o a un punt mòbil. A Barcelona, els tres hospitals amb punts fixos de donació són el Clínic, l’Hospital de Sant Pau i el Vall d’Hebron.

Els nous donants, segons l’edat

La població entre 18 i 25 anys són els qui cada any acumula més donants nous. De fet, la xifra va augmentant des del 2014, quan van ser 11.439 nous donants en aquesta franja, fins al 2018, quan la xifra arriba als 13.624. Quan es compleixen els 26, i durant 10 anys, aquesta proporció baixa considerablement, però es recupera quan s’arriba als 36 anys i fins als 55. L’última franja, la que va dels 65 fins als 70 anys, és la que aporta menys donants nous.

Qui pot ser donant de sang?

En principi, per ser donant de sang només cal complir tres requisits bàsics: tenir entre 18 i 70 anys, pesar 50 quilos o més i tenir bona salut. Tot i això, tant per evitar problemes en el donant com en el receptor, sempre es fa una entrevista mèdica i es comprova la pressió del donant i el nivell d’hemoglobina.

Des del Banc de Sang i Teixits es recorda que també es pot ser donant encara que s’hagi patit hepatitis, si ha estat abans dels 12 anys, encara que es tingui el colesterol alt i encara que es prengui algun dels medicaments més freqüents. A més, no cal que s’estigui en dejú. Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l’any, i els homes un màxim de quatre. Entre cada una d’aquestes donacions, han de passar com a mínim dos mesos.

Les donacions, l’any de l’atemptat a la Rambla

Si mirem el nivell de donacions per mes a Barcelona, es pot observar com el patró s’ha repetit els últims cinc anys. L’any 2017, però, hi ha un mes en què el volum de donacions es dispara. És a l’agost, quan la ciutat va patir l’atemptat de la Rambla. Tot i ser una època habitualment amb poca activitat, aquell any els hospitals van quedar desbordats davant l’allau de donants. Es van passar de 2.948 donacions el 2016, a 4.794 en pocs dies. Aquestes xifres fan referència només als tres punts fixos de donacions a Barcelona.

El volum més baix de donacions coincideix sempre al desembre. Una xifra que es compensa al gener, l’època de l’any amb més donacions. La resta de l’any, el dibuix és similar i ve molt condicionat pels festius, que és quan hi ha menys activitat.

El total de donacions de sang a Barcelona

Si ens fixem en el nombre total de donacions de sang a Barcelona veiem com els últims cinc anys ha anat augmentant. El 2018 hi van haver 70.538 donacions, unes 5.800 donacions més que el 2014. Una xifra que inclou els tres hospitals de referència, altres hospitals que puntualment també reben donacions i, finalment, totes les campanyes amb punts de recollida mòbil.

Es calcula que perquè els hospitals no es quedin sense reserves, hauria d’haver-hi unes 1.000 donacions diàries a tot Catalunya. Una recollida que ha de ser constant tot l’any, ja que la sang caduca. Els glòbuls vermells, per exemple, s’han de conservar a quatre graus i caduquen als 42 dies. El Banc de Sang i Teixits penja diàriament al seu web quines són les reserves de cada tipus de sang i per quants dies n’hi ha.

Comparteix a: