Hi ha determinades professions que són més susceptibles de patir càncer de pell. És el cas dels pescadors, agricultors, ramaders, obrers i professionals de l’esport. Tenen el doble de possibilitats de desenvolupar càncer de pell no melanoma, un tipus de tumoració menys agressiva que el melanoma que només és difícil de tractar en aquells casos més avançats. Per això, coincidint amb el Dia Europeu per a la Prevenció del Càncer de Pell, un laboratori ha posat en marxa la campanya “El càncer de pell treballa a ple sol”. L’objectiu és conscienciar la societat sobre els efectes perjudicials que té l’exposició continuada al sol i la relació entre determinades feines i el càncer de pell no melanoma.

Adhesius que recorden quan s’ha aplicar el protector solar

Durant tot el dia, un dermatòleg farà revisions de pell a tots aquells professionals del mar que s’acostin fins a l’espai que hi haurà a la Confraria de Pescadors de Barcelona. A més, com que nou de cada 10 tumoracions cutànies es podrien evitar amb una bona prevenció, es repartiran uns adhesius entre els pescadors. Es posen sobre la pell i canvien de color quan detecten que la crema protectora ha deixat de fer efecte i, per tant, s’ha de tornar a aplicar. Un hàbit que la majoria de pescadors no tenen gaire present: “Jo em posava el banyador i em passava fins a les sis de la tarda sense posar-me cap tipus de protecció”, assegura el José Manuel Juárez, patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona.

Quina és la millor protecció solar?

Per tal d’evitar que el sol perjudiqui la pell, la dermatòloga de l’Hospital Clínic Maria Javiera Pérez recomana els pescadors que vagin ben tapats amb màniga llarga i pantalons llargs, que es posin ulleres de sol i gorra i que s’apliquin una crema amb un factor de protecció superior a 50. A més, l’especialista també els aconsella que es posin a l’ombra sempre que puguin.

El càncer de pell en xifres

Es calcula que cada any es diagnostiquen entre dos i tres milions de casos de càncer de pell no melanoma. És el tipus de tumor més freqüent en el món, especialment entre aquelles persones que treballen més d’un 75 % de la jornada laboral exposades als rajos del sol.