proves cangur 2024 catalunya
Foto: Laura Busquets (ACN)
proves cangur 2024 catalunya

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dijous el nou calendari escolar 2022-23, que preveu que el curs comenci el 5 de setembre a les escoles i el 7 de setembre als instituts. Es fa oficial, així, l’anunci que van fer el president català, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, l’11 de febrer.

La proposta, rebutjada des de l’inici pels sindicats, que la consideren precipitada, s’ha convertit en una autèntica línia vermella en les negociacions. Ara, finalment, el govern tira endavant el nou calendari enmig d’una segona tongada de protestes del sector educatiu, amb vagues a l’ensenyament el maig i juny.

Així queda el calendari escolar 2022-23

Amb la publicació del calendari, les vacances escolars i els dies festius queden així:

  • Vacances de Nadal: del 22 de desembre de 2022 al 8 de gener de 2023, ambdós inclosos.
  • Vacances de Setmana Santa: del 3 d’abril al 10 d’abril del 2023, ambdós inclosos.
  • Les activitats escolars a l’educació infantil i primària finalitzaran el 22 de juny del 2023 i les activitats escolars a l’ESO i batxillerat finalitzaran el dia 20 de juny del 2023.
  • A més, cada centre pot establir quatre dies festius de lliure disposició distribuïts equitativament al llarg dels tres trimestres.

Alhora, s’ha publicat també la jornada intensiva del setembre amb l’anunci de la reducció d’una hora lectiva diària al segon cicle de l’educació infantil i primària a l’inici de curs, entre els dies 5 i 30 de setembre de 2022, ambdós inclosos.

Educació defensa l’avançament del curs com una mesura de conciliació

El govern defensa la mesura com una millora de la conciliació familiar i benefici de l’alumnat vulnerable, amb l’argument que les vacances d’estiu són massa llargues. A canvi, els docents tindran dos dies més de vacances durant el curs i durant tot el mes de setembre faran jornada intensiva fins a les 13 h.

En les negociacions, els principals punts de conflicte han estat el nou calendari escolar i la reducció d’hores lectives. En la darrera proposta, el departament oferia incorporar 1.463 docents a infantil i primària el curs vinent 2022-23, amb un cost de 67 milions d’euros. La conselleria, però, assegura que els sindicats no ho han acceptat, perquè reclamaven que també s’apliqués aquesta reducció d’una hora lectiva a l’educació secundària a partir del setembre.

Reducció progressiva de les ràtios

A banda d’aquesta darrera proposta, el departament insisteix que durant aquests mesos també ha donat resposta a la resta de peticions docents, i posa d’exemple la reducció progressiva de ràtios a partir de setembre. Afirmen també que el govern té un compromís de revertir les retallades en els propers anys.

L’aplicació del nou currículum a primària i secundària també ha tensat les relacions entre les dues parts. Els sindicats han denunciat que consideren “precipitada i imposada” la reforma de continguts educatius, que preveu ampliar el treball per projectes i l’autonomia de centres. Després de les primeres vagues del març, Educació va plantejar que els centres poguessin aplicar els canvis al llarg dels propers tres anys progressivament.

Comparteix a: