El conegut ‘Gat’, de l’escultor colombià Fernando Botero, ubicat a la rambla del Raval, ha aparegut pintat amb grafits aquest dimecres, com ha denunciat en un tuit @RavalVecinal. Segons ha pogut saber betevé, l’autor d’aquesta acció vandàlica és ni més ni menys que Darryl McCray, considerat el primer grafiter modern. De fet, Cornbread —que és el seu sobrenom— hi ha deixat escrita la seva signatura, amb la qual ja als anys 60 va donar-se a conèixer a Filadèlfia.

Es dona el cas que McCray és aquests dies de visita a Barcelona per presentar una exposició a la Canal Gallery, al carrer de Palau, al Gòtic. Segons els responsables de la galeria, el grafiter no pintava en un espai públic de cap ciutat des de l’any 1971. A part del ‘Gat’, pot haver actuat en 10 espais més de Barcelona i fent servir una pintura especial que s’esborra fàcilment.

Exposició i conferència a la ciutat

Abans de la inauguració d’aquest divendres a la Canal Gallery —es tracta de la primera mostra individual a Espanya d’aquest pioner del “writing”— tindrà lloc una conferència en la qual participaran el mateix Cornbread, l’historiador Fernando Figueroa, el director de la galeria i també artista, Balu, i Germán Bel, “Fasim”, investigador i docent. Cadascun d’ells donarà la seva visió sobre l’escriptura urbana.

Es dispara el nombre de grafits a la ciutat

A Barcelona, i especialment als edificis patrimonials i esglésies de Ciutat Vella, els nombre de grafits s’ha disparat darrerament i s’han convertit en un greu problema, fins al punt que els darrers mesos s’han fet 3.500 intervencions al Raval per esborrar-los. Eliminar aquestes pintades és un procés molt més lent que en parets convencionals, perquè es necessita fer un projecte de restauració.

Aquest dilluns la façana de l’establiment Queviures Múrria, a l’Eixample, va ser també objecte d’un grafit que va fer malbé les persianes i els panells modernistes de l’aparador de la botiga.