Gent passejant pel carrer de l'Almirall Churruca ple de terrasses
Foto: Paola de Grenet

Catalunya fa un pas definitiu cap a la normalitat prepandèmia. Aquest divendres, 15 d’octubre, després de superar la cinquena onada de la covid-19, desapareixen gairebé totes les restriccions i es recupera l’aforament del 100 % a pràcticament totes les activitats socials, econòmiques, esportives i culturals. El que sí que es manté és la limitació del 70 % a l’oci nocturn i festivals de música, així com l’ús de la mascareta en interiors.

Recuperem la majoria d’espais de socialització

La restauració, els esports en exteriors, el comerç i la cultura recuperen el 100 % de l’aforament. Per tant, teatres, cinemes, museus, botigues, biblioteques o bars i restaurants podran treballar a ple rendiment.

públic en un muntatge de La Villarroel
Foto: Edu Bayer

Les universitats també recuperen la presencialitat sense limitacions. Altres esdeveniments com fires, congressos, mercats ambulants, parcs d’atraccions, activitats lúdiques en espais tancats, activitats relacionades amb el joc i esports a l’exterior, i equipaments cívics tampoc no tenen restriccions.

Ara bé, els esdeveniments esportius a l’interior funcionaran sense superar el topall del 80 %, quan fins ara era del 70 %.

Bars i restaurants, com abans

Ni distància entre taules, ni topall de comensals, ni tampoc limitacions d’horari. Els restauradors poden explotar al màxim els locals sense cap tipus de norma restrictiva, més enllà de l’ús de la mascareta quan no s’està consumint.

restaurant obert comensals dinant
Comensals dinant en un restaurant

Per tant, la restauracció pot tancar portes a les 2.30 h de diumenge a dijous; i les nits de divendres, dissabte i vigília de festius, ho podran fer a les 3 h. Les terrasses mantenen l’horari que ja tenien ara: de diumenge a dijous, el tancament és a mitjanit, i divendres, dissabte i vigílies de festius, a la 1 h.

L’oci nocturn, al 70 %

En canvi, les sales de concerts, els pubs, discoteques i locals d’oci nocturn continuen funcionant amb el 70 % de l’aforament, mascareta obligatòria quan no es consumeix, i amb l’aplicació del passaport de la covid. Els festivals de música a peu dret i en espais tancats també es regeixen per aquestes limitacions.

Després de la cinquena onada, Catalunya fa un pas ferm cap a la normalitat prepandèmica. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat la fi de les restriccions d’aforament als àmbits de la cultura, l’esport i la restauració coincidint amb la clara millora de la situació epidemiològica.

La mascareta en interiors, l’assignatura pendent per a la normalitat total

La mascareta, però, continua sent obligatòria als interiors. Però el debat sobre quan podrà eliminar-se guanya força, sobretot en l’entorn educatiu. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat el primer lloc on es retirarà la mascareta a Catalunya serà l’escola. L’alcaldessa, Ada Colau, va ser una de les primeres veus a demanar-ne la retirada. Alguns experts també es mostren partidaris de flexibilitzar-ne l’ús a les aules i alguns interiors. És el cas de cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, o el viròleg, Xavier Abad.

En tot cas, el conseller de Salut ha pronosticat que la mascareta als interiors es mantindrà fins ben passat l’hivern. I la ministra de Sanitat, Carolina Darias, també allarga el termini fins a la primavera del 2022.